ADHD on tavallinen erilainen

Copyright: Mervi Sensio

Tavallinen, keskiverto, normaali. Tällaisilla piirteillä pääsee elämässä yleensä ainakin jonnekin. Nykyään keskiverron käsitteen alle mahtuu yhä harvempi, ja siksi joukosta erottuu yhä enemmän niitä, joita voidaan kutsua erilaisiksi tai jopa viallisiksi. ADHD-ihminen on yksi tämän aikakauden tavallinen erilainen. Hän ei istu hiljaa paikallaan 45 minuutin oppituntia, eikä jaksa käyttäytyä työpaikallaan aina sopivan korrektisti. Hän ei kuitenkaan ole sairas. Hän on vain erilainen, jollaisena hänet on otettava ja hyväksyttävä.

ADHD on vakava, mutta ei sairaus
Vaikka ADHD:sta puhutaan nyt paljon, kansakunta on kärsinyt vastaavista oireista ennenkin. Neuropsykologi Merja Varpamäki selvittää, että ADHD-oireyhtymien meneillään oleva kansanvalloitus liittyy ilman muuta yleisen tietoisuuden lisääntymiseen. Ehkä myös tämän aikakauden tahti ja tyyli nostavat tavallisuudesta eroavat oireet pintaan kansantaudin laajuudessa.

Copyright: Mervi Sensio

ADHD-oppilas vaatii opettajalta rohkeutta ja kekseliäisyyttä
Erityisopettaja Marja Kairavuori tietää, että 45 minuutin oppitunti yhtä tehtävää tehden ei käy ADHD-lapselle. Hän johtaa koulussaan joukkoa, jossa on peräti kuusi ADHD-diagnoosin saanutta lasta. Näin monta yhdessä luokassa on liikaa, kun kaikki ovat ylivilkkaita ja keskittymishäiriöisiä. Opettaja peräänkuuluttaakin tarkennettua koulutusta ADHD-lasten kanssa ryhmässä toimimiseen ja lisäresursseja erityisopetukseen.

Tiina masentuu koheltamisesta
Eija on ikiliikkuja
Tiina ja Eija ovat kahdelle nelikymppiselle naiselle keksittyjä nimiä, mutta naiset itse ovat toden totta todellisia. He kumpikin ovat saaneet ADHD-diagnoosin vasta aikuisena ja huokasivat oikeastaan helpotuksesta, kun saivat monille jo pitkään kummitteleville pulmilleen selityksen. Sama diagnoosi ei kuitenkaan merkitse samoja oireita tai ongelmia ainakaan näille naisille.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: