Mokattamin jätteiden kerääjät oppivat lukemaan ja kutomaan

Copyright: Matti Markkanen

Kairossa elää viisi jätteiden kerääjien yhdyskuntaa, jotka pitävät huolen suurkaupungin jätehuollosta. Käytännössä kerääjät kuljettavat kaksi kertaa päivässä jätteet lajiteltaviksi ja kierrätettäviksi omille asuinalueilleen, missä perheiden naiset ja tytöt lajittelevat ne mahdollisimman nopeasti kierrätystä varten. Vuodesta 1984 alkaen paikallinen APE-järjestö (the Association for the Protection of the Environment) on pyörittänyt Mokattamin alueen tytöille ja naisille kudonta- ja opiskelukeskuksia, joissa opitaan käsityötaitoja ja käydään samalla koulua. Työskentelyajat voi sopia joustavasti niin, että perheen elantona oleva jätteiden lajittelu ei kärsi.

Jätteitä käsittelevät naiset ja tytöt altistuvat monenlaisille terveysongelmille, mm. hepatiitti ja erilaiset loiset ovat yleisiä. Lähtötilanteessa 85 % alueen naisista ja tytöistä oli lukutaidottomia. Nykyään keskuksen kuuden kuukauden koulutusjaksoille jonotetaan. Oppia on saanut 550 tyttöä, joista 350 on jatkanut työskentelyä käsityöläisinä omissa kodeissaan. APE etsii yhteistyökumppaneita ja reilun kaupan markkinointikanavia, jotta käsityötuotteet saadaan myyntiin ja toiminta voi jatkua.

Nettivideolla APE:n edustaja Ezzat Naeim Guindy kertoo keskusten toiminnasta englanniksi. Tulevaisuuden suuri haaste on myös taata jätteiden kerääjien yhdyskunnille elanto esimerkiksi Kairon jätehuoltosopimuksia havittelevien eurooppalaisten suuryritysten alihankkijoina. Guindyn mukaan kyse on paitsi kokonaisen elämäntavan säilyttämisestä myös kierrätyksestä, jotta jätteet eivät jatkossakaan päädy erämaahan.


56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Copyright: Matti Markkanen

The interview with APE development sector officer Ezzat Naeim Guindy can be seen on the 7-minute web video (Real Player).

Nettivideo kestää noin 7 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja leikkasi Matti Markkanen. Nettivideon kuvitus on kuvattu keväällä 2002 paikan päällä Kairossa.

Mokattamin alueella asuu 20 000 koptikristittyä neljän neliökilometrin alueella, mistä puuttuu vesi- ja viemäröintijärjestelmä muutamaa katua lukuun ottamatta. Vuodesta 87 alkaen alueella on kulkenut ovelta ovelle -periaatteella terveysneuvojia jakamassa tietoa hygieniasta, lasten suojaamisesta ja rokottamassa tetanusta ja hepatiittia vastaan. Alueella asuvista ihmisistä 25 % on saanut hepatiittitartunnan. Terveysneuvontaa järjestämässä ja rahoittamassa ovat olleet mukaan Mikkelin kehitysmaayhdistys ja ammattikorkeakoulu.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: