Hoitotakuu tuo oikeuksia ja velvollisuuksia

Copyright: Mervi Sensio

Maaliskuun alusta jokaisen kuntalaisen on jokaisessa kunnassa saatava virka-aikana välittömästi puhelinyhteys terveyskeskukseen. Hoidon tarve on arvioitava kolmen arkipäivän kuluessa. Lääketieteellisesti perusteltu hoito tulee perusterveydenhuollossa järjestää kohtuullisessa ajassa ja vähintään kolmen kuukauden kuluessa. Erikoissairaanhoidossa hoidon tarpeen arviointi on järjestettävä kolmessa viikossa ja hoitoon on päästävä kuudessa kuukaudessa.

Tiukkaa tekstiä varsinkin niille kunnille ja sairaanhoitopiireille, joissa lääkärille pääsyä saa odottaa viikkoja, joissa leikkausjonot ovat venyneet loputtomiksi ja joissa terveyskeskuspäivystyksen puhelin tukkeutuu jokaisena arki-iltana. Lakimuutos on saanut nimekseen hoitotakuu ja sen tarkoituksena on, että jokainen suomalainen saa hoitoa asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta.

Tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta koko maahan
Lääninlääkäri Pirkko Valtola tietää, että eriarvoisuus hoitoon pääsyssä eri puolilla maata on totta. Hoitotakuu antaa maaliskuusta alkaen aikarajat ja yhtenäiset hoitoon pääsyn kriteerit, joiden myötä eriarvoisuus ainakin kapenee.

Copyright: Mervi Sensio

Odotettavissa ruuhkaa sairaalan käytävillä ja leikkaussaleissa
Etelä-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Matti Suistomaa kertoo, että Mikkelin osaksi hoitotakuu tuo ainakin väliaikaisen kaihileikkausruuhkan, joka hoidetaan ylitöinä. Mitä muuta sairaaloiden seinien sisällä tapahtuu nyt ja kohta, kun hoitotakuu on totta?

Hoitotakuu ei tee terveydenhuollosta valintataloa
Potilasasiamies Maija-Liisa Paananen muistuttaa, että hoitotakuu ei tarkoita, että terveydenhuollosta tulee valintatalo, josta asiakas poimii haluamiaan palveluita oman pään mukaan ja saa haluamaansa hoitoa ilman muuta lain velvoittamissa aikarajoissa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: