Isäksi kasvaa lasten kanssa

Copyright: Mervi Sensio

Monen mielestä isyys on turvallisuuden luomista, perheen tukemista ja aikuisena olemista. Isän tehtävistä suoriutuminen ei ole tämän päivän yhteiskunnassa niitä helpoimpia asioita. Jo isyyden lähtökohdat voivat olla monimutkaisia. Isäksi voi tietty tulla perinteisin menetelmin, mutta myös lapsettomuushoitojen tai adoption kautta. Mies voi olla isä kumppanin lapsille. Isyys voi olla etä-isyyttä, viikonloppu-isyyttä tai vaikkapa sijaisisyyttä. Toki isyyteen tarjotaan tukeakin. Nykyään isyyttä arvostetaan, mutta toisaalta vaaditaan, että isän on oltava täysillä isä.

Miten isäksi tullaan? Mitä isät ajattelevat lastensa kasvattamisesta? Miksi isät eivät jää hoitovapaalle? Milloin isä voi olla tyytyväinen itseensä? Monimutkaista, mutta luonnollista kasvamista isäksi pohtivat koti-isä ja luokanopettaja Juha Juurikkala, isä ja kirkkoherra Jyrki Koivikko sekä isä ja psykologi, psykoterapeutti Teuvo Ahtinen.

Isyys ei ole suoritus
Isä, luokanopettaja ja rehtorin virasta vapaalla oleva Juha Juurikkala toteaa, että isänä oleminen ei ole suoritus. Tehtävää ei suoriteta akselilla, onko isä hyvä vai huono. Tärkeää isänä olemisessa on, että tuo rohkeasti itsensä lapsen tykö, antaa hänen tutustua rauhassa omaan isäänsä ja maailmaan turvallisen isänsä kautta.

Miehen on tehtävä, mitä miehen on tehtävä
Ristiinan kirkkoherran, Jyrki Koivikon mielestä isyys on jatkuvaa ennakkoperinnön jakamista ja yksi miehen tärkeimmistä tehtävistä. Korkein tavoite kasvattamisessa on, että lapset oppivat, että rakkaus on elämässä kaikkein tärkeintä. Kirkkoherran ja perheen isän rooleissa on paljon samaa.

Lapsi opettaa isän helläksi
Onneksi lapset ovat olemassa. Psykologi Teuvo Ahtisen mukaan heillä on nimittäin se taito, jolla jähmeäkin suomalainen mies saadaan sanomaan helliä sanoja ja halaamaan aitoa rakkautta tuntien. Miestä tarvitaankin nykyään isäksi paljon monipuolisemmin kuin ennen, sillä naiset eivät pysy enää kotona, vaikka olisivat kesät raskaana ja talvet ilman kenkiä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: