Lastenhoito on tahtolaji

Copyright: Tiina Toivakka

"Vastuun ottaminen lapsen hoitamisesta ja osallistuminen lapsen kasvatukseen ei ole vain työmarkkinakysymys. Ei riitä, että olosuhteet ovat hyvät ja talous olisi turvattu. Tarvitaan myös hyvää tahtoa", sanoo kasvatustieteilijä ja Jyväskylän yliopiston tutkija Jouko Huttunen.

Jouko Huttunen on monissa yhteyksissä puhunut isyyden vallankumouksesta. "Termi on vähän raflaava", tutkija myöntää, mutta korostaa samalla että juuri niin isosta asiasta on kysymys. Monissa lapsiperheissä tarvittaisiin uutta otetta lastenkasvatukseen. Isien pitäisi Huttusen mukaan rohkeasti ottaa samat lastenhoitotehtävät kuin äiti, mikä vaikuttaisi ratkaisevalla tavalla koko perheen hyvinvointiin.


Uutta otetta kaivataan


Pahimpana pullonkaulana lapsiperheiden arjessa on Jouko Huttusen mukaan paljon puhuttu työelämän kiihtynyt tahti. Työlle pitäisi antaa 110 prosenttisesti aikansa ja energiansa taikka sitten ei mitään. Välimuotoja ei ole, vaikka pitäisi ehdottomasti olla, jotta lapsiperheiden arkeen tulisi jotakin tolkkua.

Isyyden ongelmat eivät kuitenkaan ratkea pelkillä työmarkkinajärjestelyillä. Hyvää isyyttä ei synny vain olosuhteita parantamalla ja työaikaa vähentämällä. "Lastenhoito on tahtolaji, ei mielihalu- tai sopivuuslaji. Kysymys ei ole siitä, etteivätkö miehet osaisi tai innostuisi, vaan siitä että molemmat vanhemmat - siis myös isä - ovat vastuussa lasten hyvinvoinnista", Huttunen korostaa.


Mikä rassaa eniten lapsiperheitä?
Molemmat vanhemmat tasapuolisesti vastuuseen


Huttunen peräänkuuluttaa isien sitouttamiseen uutta strategiaa. "Asiat eivät enää hoidu puhumalla eikä varsinkaan irvailemalla. Nyt tarvitaan uutta puhtia neuvolajärjestelmään, jotta se ottaisi entistä monipuolisemmin isät huomioon", Huttunen jyrähtää. Perhevapaita pitäisi nyt kehittää, ja myös paljon puhuttu isän kuukausi olisi Huttusen mielestä mainio keino saada isät ottamaan täysvastuu perhe-elämästä. Perheet olisivat huomattavasti valmiimpia kohtamaan lapsen murrosiän, kun isä on riittävän ajoissa ottanut oman vastuunsa lasten kasvattamisesta.

Suomalaiselle isälle Jouko Huttunen antaa kiitettävän arvosana, ainakin jos suomalaisisää vertaa eurooppalaiseen veljeensä. Äiteihin verrattuna isät eivät pääse yhtä hyville sijoille. "Mutta meillä onkin maailman parhaat äidit, jotka hoitavat lapset, tuovat perheeseen rahaa ja hoitavat vielä huushollinkin ilman kotiapulaisia", Huttunen toteaa.


Minkälaisen arvosanan Suomen isät saavat?


Jouko Huttunen. Copyright: Suvi Härkönen

Jouko Huttunen korostaa, että uudenlaisen vastuun ottaminen on nimenomaan 'meidän miesten juttu'. Naisten ja äitien tehtävä ei ole auttaa miehiä paremmiksi isiksi, vaan nyt tarvitaan miesten keskinäistä vastuunottoa. Monesti naiset ottavat vastuuta lasten lisäksi myös miesten kasvattamisesta hovikelpoisiksi isiksi, mutta siitä tehtävästä Huttunen haluaisi naiset vapauttaa.

Muutos isyydessä tapahtuu vähitellen, ja erityisen luottavainen tutkija on tarkkaillessaan nuorten isien suhdetta lapsiinsa. "Minusta on hienoa, että isät uskaltavat nykyisin olla vauvojen kanssa kahdestaan. Vielä 20 vuotta sitten se oli tosi harvinaista", Huttunen mainitsee.


Pitäisikö äitienkin muuttua?
Nuorissa isissä on toivoa


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Kirjallisuutta: