Järven henki avaa uusia ulottuvuuksia

Copyright: Soile Luhtanen

Järven hengessä on ripaus taikaa, mutta se ei ole Loch Nessin hirviön tapainen taruolento. Tosiasiatkin voivat olla kiehtovia ja jännittäviä. Kun matkailuyrittäjä tuntee kotijärvensä syntyhistorian, perinteet ja luonnonolot, hän osaa välittää myös asiakkailleen syvällisiä elämyksiä. Matkailun ammattilaiset ja muut aiheesta kiinnostuneet jäljittivät järven henkeä Vesistömatkailuprojektin järjestämässä symposiumissa Uuden Valamon luostarissa Heinävedellä marraskuussa 2001.

Viesti tuhansien vuosien takaa
Himmeiksi hiipuneiden punamultajälkien kautta kärsivällistä katselijaa koskettaa toinen, tuhansia vuosia sitten maan päällä vaeltanut ihminen. Suomalaisen kalliomaalaustutkimuksen uranuurtajan Pekka Kivikkään mielestä jokaisen kannattaa tutustua kalliomaalauksiin ja niiden kautta omaan kulttuuriperintöön.

Myyttiset vedet
Myytit ovat ikivanhoja tarinoita kaiken olevaisen alusta ja lopusta, elämästä ja kuolemasta, tuhosta ja uuden synnystä. Veteen liittyviä myyttejä tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Veden ja pyhän yhteys
Ortodoksisessa uskossa vesi on näkymättömän Jumalan armon näkyvä merkki. Vesi mainitaan Raamatussa parisataa kertaa. Vanhassa ja uudessa testamentissa vedestä puhutaan hyvin erilaisissa yhteyksissä.

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Vesireittejä
Vesiliikenteen kultaisina vuosina Järvi-Suomen maisema hahmottui eri tavoin kuin kumipyörien päällä kiitäville nykyihmisille. Savonlinnan maakuntamuseon tutkijan Kimmo Antilan mukaan vesillä liikkumisen rikkaista perinteistä riittää ammennettavaa myös matkailuelinkeinolle.

Kuvia ja mielikuvia järvistä
Vesistömatkailuprojektin markkinointitutkija Anja Tuohino tutkii matkailumarkkinoinnin mielikuvia ja muun muassa sitä, vastaako matkailuesitteiden kuvitus matkailijoiden toiveita.

Lue lyhennelmät symposiumin alustuspuheenvuoroista Vesistömatkailuprojektin kotisivuilta.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: