Kestävä kehitys kannattaa palastella

NASREC-voimisteluesitys. Copyright: Kaisa Lindström

Kestävän kehityksen Johannesburgin huippukokous leimattiin monissa suomalaislehdissä turhaksi ja joutavaksi. Kestävä kehitys on sanahirviö, jonka sisältö kannattaa pilkkoa osiin ja tarkastella sen jälkeen osasten merkitystä omassa arjessa ja elinympäristössä. Maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuus on kiinni vastuullisista päätöksistä. Kysymys on prosessista, johon eri toimijat voivat vaikuttaa muuttamalla tapaansa ajatella ja tehdä ratkaisuja.

Mikkeli sai mainetta ekokaupunkina
Kansainvälinen Nations in Bloom -kilpailu nosti Mikkelin ympäristöasioissa maailman terävimpään kärkeen. Kaupungin kestävän kehityksen tilaa mittaamaan on kehitetty 50 mittaria, kun EU edellyttää vähintään viittä. Kaupungin ympäristöpäällikkö Timo J. Lehtonen pohdiskelee kestävän kehityksen syvempää olemusta ja miettii tulevia haasteita.

Gab´sile zulujen juhlavaatteissa (Ubuntu Village). Copyright: Kaisa Lindström

Keke etenee koulutuksella
Otavan Opiston rehtori Kaisa Lindström oli mukana Johannesburgissa viemässä eteenpäin viestiä globaalista kansalaisesta, joka ymmärtää voivansa muuttaa ajatusmallejaan ja toimintaansa. Opiston oma keke-ohjelma on jo vuosia kartuttanut säästöjä ja kyseenalaistanut pinttyneitä toimintatapoja.

Kansalaisaktivisteista on tehty uhka
"Periaatteessa kansalaisten aktiivisuuden pitäisi olla hyvä asia. Iltapäivälehdet kuitenkin leimaavat aktivistit uhkaaviksi", pohdiskelee mikkeliläinen Liisa Ahonen, jolle tärkeää on toimia vegaanien, Maan Ystävien ja aseistakieltäytyjien asialla. Moniin kansainvälisiin tapahtumiin osallistunut abi kritisoi median valintoja ja painotuksia.


Mitä sanat globalisaatio ja kestävä kehitys tuovat mieleen? Arto Moilanen ja Jyri Alanne kyselivät sitä mikkeliläisiltä. Kuuntele gallup.


Linkki: