Toivoisin, että nuoret huutaisivat julki omat tuntemuksensa

Seppo Körkkö. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Olisi hienoa, jos nuoret nostaisivat esille asioita, jotka heitä askarruttavat, miettii Inarin kunnan nuorisosihteeri Seppo Körkkö saatuaan reilun parinkymmenen vuoden työrupeamasta tunnustukseksi Lapin nuorisotyöpalkinnon 2003. Inarilainen nuorisotyö on opittu tuntemaan ennakkoluulottomasta otteesta ja monien toimijoiden yhteisestä tekemisen meiningistä.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Seppo Körkkö pääsi Inarin kuntaan ensin vuodeksi määräaikaiseksi työntekijäksi, ja hänet vakinaistettiin 1981. Paikka oli toiveiden täyttymys, sillä mies hinkusi työhön mahdollisimman kauas pohjoiseen. Alku uudella paikkakunnalla ei ollut lentävä, vaan "monta kuukautta meni alkuun ihmettelemiseen, että mitä oikein alkaisi". Kunnan sivukylissä pyöri paljon kerhoja, mutta nuorisotiloja ei ollut. Ensimmäisenä hommana oli rakennella nuorten rokin harrastajien kanssa väliaikainen treenikämppä pommisuojaan. Vuosien mittaan nuorisotoimisto on liukunut tekemään asioita yhä vanhempien nuorten kanssa ja järjestöt ovat ottaneet vastuuta varhaisnuorten harrastuksista.


Nyrkit savessa kunnostettiin tiloja


Pohjoisesta Lapista nuoret valuvat etelään kouluttautumaan ja työhön. Körkkö ei surkuttele lähtijöiden perään. Hän toivoo pikemminkin, että eväät riittäisivät aikanaan liki väistämättömään eli etelän linja-autoon astumiseen. Hänestä on tärkeää, että nuoret käyvät testaamassa itseään ja hakemassa vaikutteita, mutta toimeentuloa ja palveluita pitäisi olla tarjolla, jos ja kun palaaminen kotikuntaan alkaa kiinnostaa. Körkkö on huomannut, että nykynuoret pitävät kotiseutua ja juuriaan kovemmassa kurssissa kuin nuoret pitivät parisenkymmentä vuotta sitten.

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Viime kädessä kyse on toimeentulosta
Nuoret arvostavat jälleen juuriaan


Inarilaiset nuoret ovat totutelleet viime vuodet siihen, että nuorisotoimen diskoihin on asiaa vain selvin päin. Selvä peli -diskoja järjestävät nuoret vapaaehtoiset, tilkkutäkkiläiset. Nuoret ovat hyväksyneet päihteettömyyden niin hyvin, että tilkkutäkkiläisten koulutuksiin on jopa tungosta. Körkkö uskoo juuri vertaisryhmän saaneen uuden idean läpi paikkakunnalla. Nuorten myönteiset asenteet pistävät hänet pohtimaan, että ehkäpä ongelmat ovatkin aikuisten maailman arvoissa. Ehkä aikuiset odottavat nuorilta tietyntyyppistä käyttäytymistä ilman vaihtoehtoja.


Tämä on ollut kovin yllätys, jonka edessä olemme olleet
Nuoret hyväksyivät tiukan kontrollin


Inarin kunta käynnisti kunnallisen videopajan nuorille ensimmäisenä maassamme 1980-luvun lopulla. Työpaja on vetänyt mukaansa videoista, radiosta, Internetistä ja musiikin tekemisestä kiinnostuneita nuoria ja antanut heille paikan miettiä rauhassa omaa tulevaisuutta. Työpajan pyörittämä paikallisradio, Radio Inari, toimii nuorten äänitorvena. Pajan on jopa siinä määrin monipuolista ja monimuotoista, että rahoittajien ja päättäjien ei ole ollut helppoa hahmottaa sen kaikkia ulottuvuuksia. Pajalaiset ovatkin joutuneet jatkuvasti perustelemaan olemassaoloaan pystyäkseen pyörittämään pajaa määräaikaisella projektirahoituksella.

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Olemme sekoittaneet asioita, että saisimme niistä hyödyn irti
Miten viestintäpaja on löytänyt paikkansa


Inarin nuorisovaltuustosta Seppo Körkkö odottaa paljon. Nuoret ovat tarttuneet hanakasti yhteiskunnallisiin asioihin. Nuoret ovat olleet vaatimassa paitsi skeittipaikkoja tai tapahtumia, he ovat myös keränneet nimilistoja. Syksyllä 2003 nuoret keräsivät 400 nimeä sisäministerille menneeseen adressiin, jossa vaadittiin Ivalon rajajääkärikomppanian varusmieskoulutuksen säilyttämistä. Nuorisovaltuusto myös jakaa vuosittain Rock Inari -palkinnon. Viime vuonna sen sai panoksestaan nuorten harrastusten eteen helluntaiseurakunta, mitä Seppo Körkkö pitää nuorilta todella rautaisena päätöksenä.


Nuoren kannattaisi huutaa julki tuntemuksensa


Inarilainen nuorisotyö ylittää totuttuja rajoja ja suuntaa myös ulkomaille. Kiinnostavia suuntia löytyy paitsi Tornio-Haaparanta -akselilta, myös Pohjois-Norjasta ja Muurmanskista. Pohjois-Kalotin yhteisenä voimanponnistuksena järjestetään syksyisin iso Rajarock-konsertti- ja koulutustapahtuma.

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Barentsin yhteistyö on kovassa nosteessa


Lapin nuorisotyöpalkinnon vastaanottaminen saa huomionosoitusten kohteen puhisemaan, että haastattelut alkaisivat jo riittää. Pohjoisen Lapin media on syvähaastatellut palkinnon saanutta ruohonjuuritason toimijaa kyllästymiseen saakka. Körkkö muistaa kiltisti jakaa kiitoksia kaikille työtovereilleen ja yhteistyökumppaneilleen. Samalla hän harmittelee, että mikä sitä on oikeastaan puhumaan hyvästä vanhemmuudesta, kun oma työ kuljettaa vaikkapa syysloman ajaksi rokkikinkereille Venäjälle.


Mistä saat virtaa?


Linkit:

Nettiradio Mikaelin arkistosta: