Kuka kunnassa on vallan kahvassa?

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Palveluja supistetaan. Henkilöstöä irtisanotaan. Kyläkoulu lakkautetaan. Vanhusten kyydityksissä säästetään. Tavallisia uutisia kunnissa tänä päivänä. Raitilla ihmetellään valtuustojen nuijimia päätöksiä ja rähinä nousee vasta nuijan kopautuksen jälkeen, jos sittenkään. Päätöksenteon kulkuun voi osallistua ja vaikuttamisen mahdollisuuksia on olemassa, jos tietää, miten, missä vaiheessa ja mistä narusta pitää vetää. Näitä taitoja on kuitenkin liian harvalla valtuutetulla saati kuntalaisella ja näyttääkin siltä, että perimmäinen päättäjä kunnassa on joku muu kuin valtuusto. Valta valuu valmistelijoille.

Valmistelijalla on valta
Kuntaliiton johtava lakimies Heikki Harjula kehottaa valtuutettuja olemaan tarkkana asioiden valmisteluvaiheessa, sillä suurinta valtaa on valmisteluvalta ja päätöksen kannalta on äärimmäisen keskeistä, miten asia valmistellaan. Niin valtuutetun kuin rivikuntalaisenkin kannattaa muistaa, että nykyisen julkisuuslain mukaan asioista on annettava tietoja jo valmisteluvaiheessa.

Demokratia on näennäistä
Mäntyharjulainen Raijaliisa Ylöstalo sanoo kahdenkymmenen vuoden kunnallispolitiikan kokemuksella, että kuntaa johtavat ennen kaikkea kunnanhallitus, virkamiehet ja henkilösuhteet enemmän kuin valtuutetut äänestäjineen. Ylöstalo kaipaa demokratian nimissä avoimuutta asioiden valmisteluun.

Media julkisuuden portilla
Median tulee seurata julkisen sektorin toimintaa ja verorahojen käyttöä ja raportoida niistä kansalaisille. Kunnan mittakaavassa vallan portilla vartioi paikallislehti. Sulkava-lehden päätoimittaja Kalle Keränen on seurannut pitkään kunnallista päätöksentekoa ja nähnyt käytännön.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: