Luovuudesta tuli seminaarien kestoaihe

Copyright: Susanna Norppa

Suomalainen kansantalous vannoo nyt innovaatioiden, oivallusten ja luovuuden nimiin. Tekijät kertovat luovuuden monista muodoista tällä sivulla.

Elokuva tulee kämmenelle
Mikroelokuva kulkee katsojan mukana ja tarjoaa lyhyen elokuvakokemuksen. Mikroelokuva tarjoaa tavan tehdä näköisiään elokuvia ja lähettää niitä muille samanhenkisille. Suomessa tuotannosta vastaavat lähinnä animaation ja lyhytelokuvan tekijät. (Juttu on vuodelta 2003)

Erityisen yhdistävää taidekasvatusta
Mitä tapahtui Mikkelissä, kun ilmaisutaidosta innostunut erityisopettaja ja kaksi taiteelle sydämensä menettänyttä luokanopettajaa osuivat saman katon alle? Yleisopetus ja erityisopetus sulautuivat taidekasvatukseksi, jossa erilaisuudesta tulikin voimavara. (Juttu on vuodelta 2001)

Haavalle löytyi uusi olomuoto tekstiilipuuna
Turkulainen arkkitehti Tero Pelto-Uotila on kehittänyt haavalle uusia käyttötarkoituksia viiden vuoden ajan. Opintojen aikana alkaneista puun pesukokeiluista syntynyt tekstiilipuu löytää tällä hetkellä uuden olomuodon puuryijyinä, taideteoksina ja pieninä käyttöesineinä. (Juttu on vuodelta 2005)

Hyvä keksintö tulee tarpeeseen
Keksintö voi olla pullapitkon letityskone tai varpaiden oikaisija. Se voi olla myös pitkäpulssinen väriainelaser tai stereotaktinen magneettinen aivosimulaattori. Hyvän keksinnön tuntee kuitenkin aina siitä, että se toimii. (Juttu on vuodelta 2001)

Innoklubit etsivät moderneja kylähulluja
Rohkeita ja luovia, mutta samalla toteuttamiskelpoisia ideoita on haettu Innoklubi-kokeilussa. Klubeja on perustettu Oulun lääniin, Pukkilan kuntaan ja Pieksämäelle. (Juttu on vuodelta 2002)

Insinöörien palikka-aivoista syntyy luovia ratkaisuja
Humanistit eivät arvosta insinöörejä eivätkä heidän luovuuttaan, vaikka insinöörit suunnittelevat välineitä ja ympäristöä, miettii emeritusprofessori Jorma Tuomaala ja pitää nykytilannetta ristiriitaisena. (Juttu on vuodelta 2005)

Lasten harrastusten siemeniä ja satoa
Lasten harrastusmahdollisuuksia riittää perheen pienimmille niin, että vanhemmat joutuvat jo ratkomaan ja karsimaan mitä aiotaan tehdä. Kaiken ei tarvitse tulla "valmiista paketista". Monia asioita voi tehdä yhdessä omankin perheen kanssa. (Juttu on vuodelta 2000)

Käsittämätöntä tanssia kaikelle kansalle
Tanssin moniottelija Minni Hirvonen on päässyt työskentelemään itselleen tärkeän asian äärellä. Tanssi on Hirvoselle se taiteen alue, jossa yhdistyy koko taiteen estetiikka. (Juttu on vuodelta 2004)

Copyright: Susanna Norppa

Leikkiminen on sallittu!
Leikki on ratkaisu moneen. Leikin varjolla lapset saadaan liikkumaan, kehittymään luoviksi ja itseään sekä ympäristöään ymmärtäviksi aikuisiksi. Leikkiä on syytä liittää kouluissa opetuksen tueksi ja levittää asennetta, että leikkiminen on sallittu. (Juttu on vuodelta 2005)

Linnanisäntä henkimaailman hommissa
Kangasniemellä asuva taidemaalari Pekka Hiltunen on paitsi taiteilija myös yrittäjä. Kymmenen vuotta sitten Hiltunen päätti rakentaa itselleen riittävät työskentelytilat. Neljän navetan kivistä syntyi viidensadan neliön taidelinna, jossa Hiltusen perhe työskentelee ja asuu. (Juttu on vuodelta 2001)

Luova hulluus saa siivet omistajalleen ja ravistelee yhteisöä
Mikä saa jotkut aina vaan kuuntelemaan omaa sisäistä ääntään vastusteluista huolimatta? Nämä neljä oman tien kulkijaa ovat kaikki löytäneet ikioman punaisen langan, josta he kutovat oman elämänsä tarinan sellaiseksi kuin haluavat. (Juttu on vuodelta 2000)

Luovuudella lisätään kilpailukykyä
Pitäisi luottaa ihmisiin, antaa heille aikaa, mahdollisuuksia ja hyvää oloa, että voivat toteuttaa itseään ja kasvaa osaajiksi, miettii kasvatustieteiden professori Kari Uusikylä Helsingin yliopistosta. Hän kehottaa kilpailukyvyn nimissä pikemminkin suojelemaan lapsia turhalta kilpailemiselta. (Juttu on vuodelta 2005)

Martin Galleriassa riittää näkemistä
Haukivuorelainen Martti Liukkonen päätti naapurin yllytyksestä karkottaa kaamosta veistämällä puusta tauluja. Hänpä innostui, suunnitteli ja rakensi puuteoksilleen gallerian ja kaiken päälle vielä 25 metrisen näkötornin. (Juttu on vuodelta 2001)

Mistä löytyy oppimisen uusi järjestys?
Tulevaisuuden tutkija Osmo Kuusen mukaan innovaatiot joutuvat taistelemaan tiukasti elintilastaan, koska ne menevät alkuun hyvin harvojen tulkintakyvyn läpi. Kuusi kehottaakin antamaan tilaa innovaattoreille. (Juttu on vuodelta 2002)

Musiikki ja kuvis ovat koulussa jokamiehenoikeuksia
Kuva ja musiikki kuuluvat kaikille. Tällaista sanomaa musiikin ja kuvataiteen opettajat haluavat välittää opetuksessa oppilailleen. Tavoitteena on saada nuoret luomaan uutta itsestään ja tuomaan julki tuntojaan taideaineiden kautta. (Juttu on vuodelta 2005)

Oppilaitosympäristö helpottaa keksijän arkea
Konenäköön, tekoälyyn ja virtuaalimainontaan liittyvät patentit ovat tehneet Mikkelin ammattikorkeakoulun lehtori Erkki Rantalaisesta viime vuosina tunnetun keksijäpiireissä. Hän pitää omalla keksijän urallaan tärkeimpänä asiana ympärillä olevaa oppilaitosympäristöä. Aina on löytynyt kollegoja, jotka tietävät ja joiden kanssa voi ratkoa ongelmia. (Juttu on vuodelta 2004)

Rönsyt kasvavat laulaen
Musiikinopettaja Irja Halosen vetämissä kuoroharjoituksissa ei ollut pulaa laulavista pojista. Välitunneilla laulaminen keksittiin, kun koulun jälkeiselle kerhotoiminnalle ei löytynyt rahaa. (Juttu on vuodelta 2001)

Copyright: Osku Pekonen

Taikkarissa opitaan luovasti
Savonlinnan taidelukio näkyy ja kuuluu lähiympäristössään monella tavalla. Osaavien ja lahjakkaiden nuorten kyvyille on käyttöä silloin, kun tarvitaan illanistujaisiin bändi, kirjaan kannet, näytelmälle juliste tai vaikkapa yritykselle logo. (Juttu on vuodelta 2001)

Tarinoita - niin tosia
Ihminen on tarinoita kertova eläin. Tiedon rinnalle ihminen kaipaa tarinoita, sillä ne auttavat ymmärtämään elämää ja miettimään vaihtoehtoisia tapoja selviytyä tulevaisuudesta. Ammattimaisesta tarinankerronnasta povataan alkaneen vuosituhannen kuumaa ammattiryhmää. (Juttu on vuodelta 2000)