Kun mieli järkkyy, monenlaista apua on tarjolla

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Kropan vaivoihin on helppo mennä hakemaan hoitoa, lääkkeitä ja kuntoutusta. Miksei asia ole yhtä mutkaton, kun pulmat ovat psyykkisiä? Jokaiselle kun on selvää, että ihmisenä olemiseen kuuluu aimo annos ongelmia; kasvukipuja, ympäristön paineita sekä ristiriitaa toiveiden ja todellisuuden välillä. Meistä kuka vain voi sairastua - ja tervehtyä tai oppia tulemaan vaivojensa kanssa toimeen. Psyyken vaivoihin on tarjolla monenlaista hoitoa.

Mielenterveystyö paikkaa lamavuosien jälkiä
- Aktiivinen mielenterveysasiakas on vahvoilla ja hänelle löytyy palveluja. Eristäytyvät asiakkaat ovat sen sijaan suurissa vaikeuksissa, sanoo kuntoutusohjaaja Pauli Nieminen Moision sairaalasta Mikkelistä. Vaikka mielenterveyspalveluja on kehitetty, Nieminen kantaa huolta tulevaisuudesta. Erityisesti lasten ja nuorten hoitopaikoista on pulaa, sillä nyt maksetaan laskuja lamavuosien säästöistä.

Yksinäisenä ei ole hyvä olla
Päiväkeskustoiminta on eräs mielenterveyskuntoutujille tarkoitettu palvelumuoto. Mielenterveyshoitaja Leila Viherpelto selvittää, millä tavoin Mikkelin kaupungin psykiatrian päiväkeskus tukee asiakkaita. Veikko Leinonen ja Katri Kuurne kertovat kokemuksistaan asiakkaina ja ottavat kantaa laajemminkin mielenterveysasioihin.

Kuntoutuva tarvitsee toisten tukea
Usein mieleltään kuntoutuvan lähipiiriin jäävät vain omaiset ja ammattiauttajat. Matkalla eheämpään minuuteen tarvitaan kuitenkin muitakin kanssakulkijoita, tukihenkilöitä ja ystäviä. Millaista apua maallikko pystyy antamaan? Pitääkö olla ihmeidentekijä?
- Tukihenkilön ei tarvitse tehdä mitään sen kummempaa kuin, että lähtee vaikkapa kaveriksi pilkille, sanoo psykologi Auli Plosila Pohdin Oy:stä. Joitakin perusasioita on silti hyvä tietää.

Takaisin työhön
Työ on keskeinen osa ihmisen elämää. Harvemmin kuitenkaan yritykset hakevat palvelukseensa nimenomaan henkilöä, jolla on kokemusta mielenterveysasiakkaana olemisesta. Millaiset ovat mielenterveyspotilaan mahdollisuudet palata työmarkkinoille? Kuntoutusohjaaja ja projektinvetäjä Riitta Kurki kertoo työllistymisen tukemisesta. Työllistymisprojektiin osallistuvan Hannelen motivaatio on korkealla.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: