Nuorilla on pysähtymisen paikka kadoksissa

Copyright: Sippo Seurujärvi

Halutaan ajaa lyijyttömällä bensalla, syödä rasvatonta voita ja kenties kohta juoda alkoholitonta viinaa. Ihmissuhteessa halutaan elää niin, että tuntuisi mukavalta olla ihmisten kanssa, mutta ei siedetä kipua mikä niihin liittyy. Tällaisiin aikamme ilmiöihin Kari Rossi on törmännyt työssään oppilaitospastorina.

Kari Rossi kiertää työkseen oppilaitoksia, ja sitä kautta hänellä on tuntumaa nuorten tunne-elämään. Rossi toteaa aikojen muuttuneen paljon verratessaan omaan nuoruuttaan nykynuorten elämään. Ennen oltiin sidoksissa vakioasioihin, jotka loivat turvallisuuden tunteen. Nyt ollaan mukana monessa muutoksessa, ja se näkyy nuortenkin elämässä. Tämän päivän nuorilla on enemmän uskallusta, luovuutta ja halua pyrkiä elämässä eteenpäin. Pysähtymisen paikkaa vaan ei tahdo löytyä, ja on äärimmäisen rasittavaa, jos elämä on pelkkää viihdettä.

Nuorten sitoutumisen pelko on myös tämän ajan merkki. Jos seurustelussa alkaa joku tökkiä, niin pistetään helposti poikki. Ei olla valmiita tekemään töitä yhteisen elämän eteen.


Nuorten maailmankuva
Sitoutumisen pelko


"Osa nuorista näkee tulevaisuutensa valoisana ja hyvänä, mutta tietynlainen haaveettomuus vaivaa tätä aikaa. Enää ei tehdä mielikuvitusmatkoja tulevaisuuteen niin kuin ennen", Kari Rossi toteaa. Vakaa elämä ja työpaikan saanti eivät ole ainoita huolia nuorten elämässä. Mihin tämä maailma on menossa, nuoret miettivät.

Lapset ja nuoret suhtautuvat muutoksiin eri tavalla. Jos perhe muuttaa kymmenen vuoden aikana useaan otteeseen, niin se ei taatusti ole pelkästään logistinen ongelma tyyliin pakataan vaan tavarat ja muutetaan. Juurettomuus koskettaa tänä päivänä useita perheitä.

Kari Rossi. Copyright: Sippo Seurujärvi
Suhtautuminen tulevaisuuteen
Juurettomuus


"Suvaitsevaisuutta on monenlaista ja se voidaan käsittää monella tavalla. Kukin on omalla tavallaan suvaitsevainen. Nuorilla on tässä maassa enemmän valmiuksia kohtaamiseen kuin vanhemmilla ikäpolvilla." toteaa oppilaitospastori Kari Rossi.


Suvaitsevaisuus


Nettiradio Mikaelin arkistosta: