Paanajärvellä kunnostetaan harmaata kauneutta

Copyright: Juha Taskinen

Kulttuurihistoriallisesti arvokas Paanajärven kylä Vienankarjalassa on yksi harvoja kokonaan säilyneitä kyläkokonaisuuksia. Valtaosa taloista on rakennettu vanhan perinteisen vienalaisen tavan mukaan eikä 1960-luvun jälkeen kylään ole rakennettu mitään uutta. Viime aikoina kylällä on kuitenkin kaikunut vasaran kalke, sillä vanhoja rakennuksia entisöidään ja samalla kyläläisistä koulutetaan rakennusalan käsityöläisiä.

Kemijoen varressa sijaitseva Paanajärven kylä on ollut uhattuna jo useiden vuosien ajan. Neuvostoaikana tehdyn päätöksen mukaan lähellä sijaitseva Valkeakoski padotaan, minkä seurauksena Paanajärvi jäisi veden alle. Suunnitelmia ei ainakaan vielä ole toteutettu,ja pieni, noin 50 hengen kyläyhteisö saa ainakin toistaiseksi elää omaa elämäänsä.

Paanajärven kylä kuuluu World Monuments Watch - järjestön julkaiseman sadan uhanalaisimman kohteen listalle, ja alueen suojelemiseen on aktiivisesti osallistunut Kalevalan ja karjalaisen kulttuuria ylläpitävä Juminkeko-säätiö.

Kuuntele nettivideolta Juminkeko-säätiön puheenjohtaja Markku Niemisen haastattelu.

Markku Nieminen. Copyright: Juha Taskinen
56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 7 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on kuvannut Juha Taskinen. Leikkaus ja editointi Matti Markkanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: