Pääsiäinen on pyhä

Mielikuva siitä, miksi jouluna tai pääsiäisenä on vapaata, on vähitellen hämärtynyt. Suklaamunien, noitien ja rairuohon kasvatuksen lomassa on päässyt unohtumaan ylimääräisten lomapäivien syvällisempi puoli: kristinuskon sanoma.

Arkkipiispa Paarma
Arkkipiispa Jukka Paarma määrittelee oman luterilaisuutensa perinteeksi, jonka mukaan hän tulkitsee Raamattua, ja Jeesuksen sanoja sen sivuilla.

Arkkipiispa Johannes
Arkkipiispa Johannes painottaa Bysantin perinteen merkitystä ortodoksien elämässä.

Pääsiäisyön tapahtumia
Ortodoksisen uskonelämän huipentuma on pääsiäisyön jumalanpalvelus. Palvelus kestää pitkälle aamuyön tunteihin ja sen päätyttyä katetaan pöytään ensimmäinen juhla-ateria. On juhlan aika: seitsemän viikon kilvoittelu, suuri paasto, on päättynyt.

Paastomietteitä
Äkäinen kolumnisti Kailovirta pohdiskelee paaston puhdistavaa olemusta arjen realiteettien valossa. Ei ole helppoa olla nöyrä ja katuva, kun neljä lasta kiljuu hellan vieressä lihapullia.

Enkelin monet kasvot
Lähes jokaisen ihmisen tuonpuoleisessa tulevaisuudessa häämöttää unelma ikiaikaisesta ilosta taivaassa enkeleiden kanssa.

Kun nuori uskoo
Ihmiset etsivät turvaa elämäänsä monista asioista, mutta ainoastaan Jumalan armo voi täyttää sydämen, sanoo uskonasioihin vakavasti suhtautuva nuori.

Luostarielämää I
Enonkoskella sijaitsee luterilainen luostariyhteisö, jossa ei kysellä elinikäisten luostarilupausten perään, vaan toimintaan sitoudutaan määräajaksi.

Luostarielämää II
Uuden Valamon ortodoksinen munkkiluostari sijaitsee Heinävedellä, aivan Savon ja Pohjois-Karjalan rajalla. Varsinaisen veljestön lisäksi luostaria asuttavat tiuhaankin vaihtuvat talkootyöläiset, sekä yleensä kauemmin viihtyvät maallikkoveljet.

© Nettiradio Mikaeli 2000