Lasten kasvatus, parisuhde ja työelämän vaatimukset puhuttavat

Copyright: Mervi Sensio

Ammattina äitiys ja isyys
Oman kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä kasvaa vuosi vuodelta. Millaista on olla äiti tai isä toisten lapsille? Onko vanhemmuus työtä? (Juttu on vuodelta 2004)

Asuntoa vaihtamalla pääsee isokin perhe pitkälle
Moni perheellinen hautaa ulkomaan reissut perheen kanssa mahdottomina laskeskeltuaan matkaan ja majoituksen uppoavaa rahamäärää. Entäpä, jos majoitus olisikin ilmainen? (Juttu on vuodelta 2003)

Ehkäisy on parin yhteinen juttu
Perinteisesti ehkäisy on jäänyt parisuhteessa naisen kontolle. Osin juuri siksi naisille on tarjolla kattava ehkäisymenetelmien kirjo. Markkinoille pursuaa uusia menetelmiä, jotka ovat yleensä myös kehittyneempiä ja mukavampia käyttää. (Juttu on vuodelta 2005)

Elävätkö lapset ja nuoret sinkkuina omassa kodissaan?
"Oman elämän hallinta ei tipahda kuin taivaasta, vaan aikuisen kautta. Emmekö uskalla enää uskalla puuttua lasten ja nuorten elämään syyllisyyden pelossa? Elävätkö lapsemme sinkkuelämää omissa huoneissaan omissa kodeissaan?", kysyy lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen. (Juttu on vuodelta 2001)

Essut hulmuten barrikadeille: kotiäidit vaativat työlleen arvostusta
Toimiva lasten päivähoitojärjestelmä on ollut suomalaisten ylpeydenaihe. Sillä on ollut erittäin tärkeä rooli naisten taloudellisen itsenäisyyden tavoittelussa ja tasa-arvopyrkimyksissä. (Juttu on vuodelta 2001)

Ihanaa seksiä ihanaa, sanoi suomalainen nainen
Suomalaisen naisen kohtalo on olla kaikkea. Samaan pakettiin on mahduttava maailman paras äiti, huushollista huolehtiva kodin hyvä haltija, menevä ja menestyvä uranainen sekä seksikäs makuuhuoneen viettelijätär. (Juttu on vuodelta 1999)

Isäksi kasvaa lasten kanssa
Monen mielestä isyys on turvallisuuden luomista, perheen tukemista ja aikuisena olemista. Isän tehtävistä suoriutuminen ei ole tämän päivän yhteiskunnassa niitä helpoimpia asioita. Jo isyyden lähtökohdat voivat olla monimutkaisia. (Juttu on vuodelta 2004)

Joutuvatko lapset kiristyneen työelämän maksumiehiksi?
Työelämän ja perheen yhteensovittamisessa on kyse ajoituksesta, kun uraa pitäisi luoda, asunto hankkia ja olla hyvä vanhempi samanaikaisesti. (Juttu on vuodelta 2003)

Kasvavatko lapset itsenäisiksi vai yksinäisiksi?
Omatoimisuus, itsenäisyys, suorittaminen, tavoitteellisuus ja vastuunotto. Hyviä ominaisuuksia, jos ne ovat lapsen kehitysvaiheesta lähtöisin olevia tavoitteita. Aikuiselta näyttävät lapset eivät välttämättä ole sielultaan aikuisia ja valmiita elämään aikuisten elämää. (Juttu on vuodelta 2003)

Kotipalveluille riittää kysyntää
Erilaisten kotitöiden teettäminen ulkopuolisilla on viimeisten vuosien aikana selkeästi lisääntynyt. Enää ulkopuolisen siivous- tai muun kotityön teettämistä ammattilaisilla ei pidetä elitistisenä tai laiskuutena. (Juttu on vuodelta 2004)

Kuka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee?
Lasten kasvattamisen kysymykset koskettavat kaikkia vanhempia. Yökaudet pohditaan millaisten mallien mukaan omia lapsiaan kasvattaisi. Ottaisiko oppia vanhemmiltaan, naapurista vai kirjasta? Siinä kasvaa koko perhe, tahtoi tai ei. (Juttu on vuodelta 2000)

Copyright: Mervi Sensio

Kunnat voivat tehdä aktiivista perhepolitiikkaa
Perhepolitiikan vakaana ajajana itseään pitävä Keskustan kansanedustaja Pekka Nousiainen uskoo, että maaseutukuntien on mahdollista tehdä omanäköistä perhepolitiikkaa, jotta nuoret perheet innostuvat tuomaan lapsensa hyvään ja turvalliseen kasvuympäristöön. (Juttu on vuodelta 2003)

Kustannustehokas seksi on väärä malli lapselle
Suhde seksuaalisuuteen on monimutkaistunut. Yksikään tenava ei ehdi jaloilleen nousta, kun jo rattaista saa ihmetellä tienvarsimainosten vähäpukeisia dooriksia tai televisiosta seksistisiä kohtauksia. Mitä näistä ihmisistä isona tuleekaan? (Juttu on vuodelta 2003)

Lastenhoito on tahtolaji
"Vastuun ottaminen lapsen hoitamisesta ja osallistuminen lapsen kasvatukseen ei ole vain työmarkkinakysymys. Ei riitä, että olosuhteet ovat hyvät ja talous olisi turvattu. Tarvitaan myös hyvää tahtoa", Jyväskylän yliopiston tutkija Jouko Huttunen sanoo. (Juttu on vuodelta 2002)

Lapseni on erilainen
Lapsen vamma tai vakava sairaus ravistelee perhettä ja lapsen lähiympäristöä. Se on aina myös haaste. Vanhemmilta vaaditaan avustajan, sairaanhoitajan, terapeutin ja psykologin asiantuntemusta. On aivan omanlaisensa korkeakoulututkinto kasvaa vammaisen lapsen vanhemmaksi. (Juttu on vuodelta 1998)

Minne katosivat rajat & rakkaus?
Psykologi Keijo Tahkokallio kehottaa vanhempia ottamaan vastuun lastensa kasvattamisesta. Hän peräänkuuluttaa vanhaa viisautta rajojen asettamisesta ja pyyteettömästä rakastamisesta. Rajat ovat aina rajoja, ja rakkaus rakkautta. (juttu on vuodelta 2000)

Perhe ja työ - mahdoton yhtälö?
Perheen ja työn yhteensovittaminen ei ole aina helppoa kiivastahtisessa yhteiskunnassa, missä toisille on töitä enemmän kuin he ehtisivät tehdä ja toisille ei ollenkaan tai ainoastaan pätkissä. (Juttu on vuodelta 2002)

Perhe on paras ja pahin
Olipa perhe sitten pieni tai iso, uusio tai alkuperäinen, on jokaisessa perheessä omat ongelmansa. Taistellaan rahasta ja rakkaudesta, menemisistä ja tulemisista, olemisesta, tekemisestä tai tekemättä jättämisestä. (Juttu on vuodelta 1999)

Perhe tai minä itte
Perhe on yhdelle voimavara, toiselle kirous, kolmannelle ikiaikainen ikävän ja kaipuun kohde. Sanotaan, että nykyaikainen perhe muodostuu siitä yhteisöstä, joka käyttää samaa jääkaappia. (Juttu on vuodelta 1999)

Päättäväisen päällikön leirissä on turvallista kasvaa isoksi
Vanhemmuus on hukassa, väitetään. Tässä jutussa haastatellut pitävät nykyajan vanhempia kuitenkin järkevinä aikuisina, jotka ainakin yrittävät kasvattaa lapsensa kunnialla kaiken kiireensä keskellä. (Juttu on vuodelta 2004)

Romanit haluavat ammatin ja lapset kouluun
Tietämättömyyden, ennakkoluulojen ja piilorasismin takia monen romanin koulunkäynti ja työuran luominen muuttuu hankalaksi tai jopa mahdottomaksi. (Juttu on vuodelta 2004)

Synnytys
Synnytys on ainutlaatuinen tapahtuma, jota kukaan äiti ei unohda. Tänä päivänä synnyttäjille on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja niin kivunlievitykseen kuin itse synnytystapaankin. (Juttu on vuodelta 1999)

Copyright: Mervi Sensio

Työ ja perhe
Työnteon ja perhe-elämän yhdistäminen on asia, joka tekee kenestä tahansa hyvin joustavan. Julkisessa keskustelussa vanhempia on kuitenkin yritetty syyllistää, milloin vastuun pakoilusta, milloin kyvyttömyydestä rakastaa lapsiaan. Nykyäidit ja -isät jättävät moiset lausunnot omaan arvoonsa; tärkeintä elämässä on tavallinen, tylsä arki. (Juttu on vuodelta 1999)

Tämä on täyttä totta, vaikka onkin satujuttu
Satu on se paikka, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Se on suurempi maailma, kuin maailmankaikkeus kertaa sata. Satu on kuolematon, satu on viihdettä ja virikettä, mutta se on paljon muutakin. Vain hän tietää, ken sen kuulee. (Juttu on vuodelta 1999)

Vammaiset lapset saatava kaikille yhteiseen kouluun
Alun perin Ruotsista ja Tanskasta liikkeelle lähtenyt yhteisen koulun idea on rantautunut myös Suomeen. Kaikkien lasten yhteisen koulun tai koko ikäluokan koulun idean toteutumiseksi tehdään paljon tutkimustyötä ja käytännön kokeiluja. Joensuun yliopiston erityiskasvatuksen laitoksen johtaja ja professori Markku Ihatsun mielestä se, ettei idea tahdo saada käytännössä tuulta alleen, on ennen kaikkea asennekysymys. (Juttu on vuodelta 2000)