Mikkelin työttömät auttavat Pietarin lapsia ja Inkerin mummoja

Mikolon avustuskuormaa. Copyright: Minna Surakka

Bussilastillinen humanitaarista apua matkasi Suomesta Venäjälle muutamana helmikuisena pakkaspäivänä. Mikkelin pitkäaikaistyöttömien työllistämisprojekti Mikolo kuljetti keräystuotteita Pietariin ortodoksikeskukseen ja Hatsinaan inkeriläisvanhusten hoitokotiin.

Mikä ihmeen Mikolo?
Mikolo-hanke työllistää kymmenen pitkään työttömänä ollutta kerrallaan. Työ on lahjoitusten keräämistä, lajittelua ja pakkaamista. Osa tavaroista kuljetetaan rajan toiselle puolelle, osa myydään kirpputorilla. Mikolon vetäjä Seppo Parkkonen selvittää, millä keinoin avustuserät saadaan perille, suoraan avun tarvitsijoille.

Leipää ja sielunhoitoa
Ortodoksikeskuksen johtajan Ljubov Vasiljevna Afanasevan ilo suomalaisesta avustuserästä on suuri. Mikolon rahat tulevat tälläkin kertaa todelliseen tarpeeseen: Afanaseva lähtee torille, ja kojukierroksen päätteeksi miehet lastaavat linja-autoon kahdeksantoista säkkiä jauhoja, ryynejä ja riisiä. Ne jaetaan pikapuoliin Pietarin hädänalaisille.

Vanhusten palvelutalo tuo hyvinvointia koko kylälle
Villa Inkeri ry on rakentanut Hatsinaan nykyaikaisen palvelutalon. Inkeri-kodista on iloa muillekin kuin vanhuksille: se on Kikerinon kylän suurimpia työnantajia. Työtä riittää paitsi sisätiloissa myös pelloilla, sillä osa ruuasta kasvatetaan itse. Yhdistys kunnostaa lisäksi kotona asuvien vanhusten mökkejä, ja kotipartiot kiertävät tuvasta tupaan. Pentti Kärki, palvelukodin suomalainen johtaja, kertoo inkeriläismummojen elämästä.