Ilmastohoitomatkat auttavat psoriasis-potilaita

Copyright: Pertti Hänninen.

Arviolta 130 000 suomalaista kärsii perinnöllisestä, hilseilevästä psoriasis-ihosta. Usein psoriasis pulpahtaa esiin ihon taitekohdissa ja hiuspohjassa, mutta oireita voi olla missä tahansa iholla. Apua vaivaan saa auringosta, sillä auringon UV-säteily hillitsee psoriasisihon solujen kiihtynyttä jakautumista. Psoriasisliitto on järjestänyt jo 70-luvulta alkaen ohjattuja ilmastohoitomatkoja etelän aurinkoon.

Ilmastohoitoon pääsevät potilaat, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa ja jatkuvaa intensiivistä avohoitoa. Hoitomatkoilla oireet lievenevät, ja lääkitystä voi vähentää. Hyvät hoitotulokset perustuvat auringonvaloon, meriveteen ja miellyttävään hoitoympäristöön. Proriasisliiton ilmastohoitomatkat ovat suuntautuneet vuodesta 1995 alkaen Gran Canarialle Valle Marina -nimiseen hoitokeskukseen, joka sijaitsee lähellä Puerto Ricoa. Hoitokeskuksen omistaa Norjan astma- ja allergiayhdistys, ja hoidoista vastaa Oslon yliopistollinen keskussairaala.

Nettivideossa ovat haastateltavina Hannu-Pekka Happonen, Leena Salo ja Cato Mörk.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 10 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti Viki Vänttinen, kuvasi Pertti Hänninen ja editoi Jaakko Oranen. Tuotannon ohjasi Matti Markkanen.