Kansalaistaidot koetuksella Nikkarilan kankailla

Copyright: Vesa Tossavainen

Vapaaehtoisiin maanpuolustuskoulutuksiin riittää väkeä ja erityisesti naiset lähtevät nykyään hanakasti kokeilemaan, mitä miehet ovat aikanaan armeijassa puuhanneet. Joukko vapaehtoisia maanpuolustajia kokoontui upeassa kevätsäässä Maanpuolustuskoulutus ry:n järjestämään neljänteen Kukkarojotokseen metsäoppilaitoksella Nikkarilaan Pieksämäelle. Mukana ollut Vesa Tossavainen taltioi tunnelmia myös nettivideoiksi.

Kaksipäiväisen koulutuksen aikana Etelä-Savon maanpuolustuspiirin Pieksämäen paikallisosasto järjesti koulutusta erilaisten arkipäivän vaaratilanteiden ja poikkeusolojen varalle. Kouluttajina toimi palolaitoksen, poliisin, puolustusvoimien ja terveydenhuollon henkilöstöä sekä reserviläisiä. Jotoksen tarkoituksena on maanpuolustusvalmiuksien lisääminen kehittämällä maastotoimintaa ja kouluttajataitoja. Päivän pääteema käsitteli hypotermiaa ja siitä selviytymistä.


Ano Teittinen, mikä on Kukkarojotos?
Jorma Taskisen mukaan asiantuntijat opettavat Jotoksella


Rastikoulutuksessa opeteltiin mm. rynnäkkökiväärin käsittelyä, ilmatorjuntaa simulaattorilla ja saatiin taistelukoulutusta uuden lasertekniikan avulla. Puolustusvoimilla laseria hyödyntävät laitteet ovat olleet käytössä noin vuoden verran. Käytännössä taistelijan pukee ylleen taisteluliivin, jossa on lasersäteitä tunnistavia prismoja. Aseessa puolestaan on laserlähetin. Jos taistelija on haavoittunut tai kuollut, asekaan ei toimi. Laitteiston avulla todennetaan opitut taidot taistelutilanteessa paukkupatruunoilla ja nähdään mikä on osumien vaikutus taistelijoihin. Joukko-osastoissa taistelijakoulutus tapahtuu vielä kuitenkin perinteisellä menetelmällä.

Copyright: Vesa Tossavainen
Taistelukoulutusharjoitus, Markku Vulli
ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (240x180, 150 Kbps)
Laajakaista (320x240, 350 Kbps)


(Videofilmi. Filmin kesto on 2,19 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer versio 8:n ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videoleikkeen copyright: kuvaus ja leikkaus Vesa Tossavainen)

Majoitusta varten pystytettiin ryhmittäin puolijoukkueteltat maastoyöpymistä varten.

Copyright: Vesa Tossavainen
Millä mielin mukana Kirsi Lehtinen?
ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (240x180, 150 Kbps)
Laajakaista (320x240, 350 Kbps)


(Videofilmi. Filmin kesto 1,24 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer versio 8:n ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videoleikkeen copyright: kuvaus ja leikkaus Vesa Tossavainen)

Pelastustoimen rasteilla kävijät harjoittelivat hätäilmoituksen tekemistä ja poikkeusoloissa käytettävien mittaus-, suoja- ja talosuojeluvarusteiden käyttöä. Ilta huipentui noin 13 kilometrin hiihtovaellukseen, jonka rasteilla jotoslaiset saivat testata päivällä opittuja ilma-aseammunnan, ensiavun ja kuljetun matkan arvioinnin taitojaan. Taitoja koeteltiin myös vihollisen määrän arvioinnissa ja tietokilpailussa. Puolustusvoimien rastilla torjuttiin sissiylläkkö.

Peruskurssilla tutustutaan vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan ja sen jälkeen voi hakeutua erikoiskursseille. Maanpuolustuspiiri järjestää vuosittain noin 50 eritasoista kurssia. Suosio on ollut lisääntymään päin, toteaa piiripäällikkö Jorma Taskinen. Kurssimäärää ei tulla kasvattamaan, mutta osallistujia toivotaan lisää.

Copyright: Vesa Tossavainen

Jotoksessa oli mukana 80 henkilöä, joista kaksi kolmasosaa osallistui kouluttajakoulutukseen. Nuorimmat osanottajat olivat Pieksämäen lukiolaisia ja ammattikoululaisia. Osallistujien ikäskaala oli 18 vuodesta 60 vuoteen. Etelä-Savossa maanpuolustuksen kursseille osallistui viime vuonna 918 henkilöä, joista naisia oli 267 ja nuoria 169. Valtakunnallisesti arvioituna luvut ovat keskiarvon yläpuolella. Nuorten osallistumisinnostus on suuri ja naisetkin ovat järjestäjien mukaan kiitettävästi mukana. Naiset hakevat vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä uusia haasteita, kokemuksia ja taitoja. Heitä kiinnostaa myös kokeilla, mitä miehet ovat joutuneet tekemään armeijassa.


Piiripäällikkö Jorma Taskinen
Minkä henkistä porukkaa on mukana? Onko mukana ramboilua?
Puolustusvoimien osuus koulutuksesta?Tapahtuman johtaja paikallisosaston päällikkö Ano Teittinen
Paljonko porukkaa oli mukana ja millaista sotilaskoulutusta järjestätte?


Copyright: MPK ry
Mikä merkki sinulla on hihassasi, Kaarina Puikkonen?
Kaarina ja Petra Puikkosen tunnelmia Jotoksen jälkeen
Hanna Nissisen tunnelmia Jotoksen jälkeenIlkka Pietiäinen Mikkelin Reserviupseerien puheenjohtaja ja Pertti Ruotsalainen: tunnelmia Jotokselta.
ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (240x180, 150 Kbps)
Laajakaista (320x240, 350 Kbps)


(Videofilmi. Filmin kesto 2,40 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer versio 8:n ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videoleikkeen copyright: kuvaus ja leikkaus Vesa Tossavainen)

Linkkejä: