Pyörätuolitanssi - muutakin kuin kelaamista

Kaija ja Jorma Horttana. Copyright: Virpi Kukkonen

- Meillä on pikkuisen arkuutta, ettei yleisille tanssipaikoille tule lähdettyä. Taito on vasta hioutumassa, Jorma Horttana kertoilee. Jorma ja Kaija hiovat tanssitaitoaan talvisin pyörätuolitanssikurssilla Mikkelissä. WEP-projektin vastuuhenkilö Marko Suhonen keksi kurssin ohjaajaksi Asko Sirkan, joka ehti kokeilla pyörätuolitanssia vain kaksi kertaa ennen kuin ryhtyi kurssin vetäjäksi.

Talviaika pitää pyörätuoliin sidotun Jorman pitkälti sisällä, kun töissä käyvä vaimo ei ehdi päivisin kaveriksi liikkumaan. Keskikesällä mökillä liikunta jää myös vähäiseksi. Keväällä ja syksyllä Jorma sen sijaan liikkuu tuolilla apunaan polkupyörät tai sauvat. Kaija-vaimon kanssa Jorma on löytänyt uudelleen tanssin yhteiseksi liikuntamuodoksi.

- Kolme vuotta sitten kuntoutuspaikassa Peurungalla näin pyörätuolitanssia. Kun vaimo tuli sitten käymään, ajateltiin kokeilla, Jorma muistelee. Pariskunta oli ennen onnettomuutta innokas tanssimaan. Nyt viejän rooli on vaihtunut Kaijalle.
- Kun minulla on aika huono rytmitaju, niin en seisovana oppinut jenkkaa ja polkkaa hyvin. Nyt tässä tuolissahan ne menee, Jorma hymyilee vaimoaan vilkaisten.


"Jivessä ei saa niin kovaa tempoo kuin haluaisi"
ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideossa on haastattelijana Virpi Kukkonen, kuvaajina ovat Matti Markkanen ja Jaakko Oranen, leikkaajana Jaakko Oranen ja tuotannon ohjaajana Matti Markkanen.


Klikkaamalla tästä voi kuunnella Horttanan pariskunnan haastattelun.


Pyörätuolilaisten tanssikurssilla viihtyminen on tärkeintä

Asko Sirkka. Copyright: Virpi Kukkonen

Paritanssien duo-tyylissä molemmat tanssijat ovat pyörätuolissa. Asko Sirkan ohjaamalla kurssilla tanssitaan combi-tyylillä, jossa toinen parista on pyörätuolissa, toinen pystytanssijana.
- Pyörätuolilainenkin voi tehdä monta liikettä itse. Paljon tietenkin riippuu siitä, kuinka hyvin tuolilainen voi käyttää käsiään apuna, Asko sanoo. Päärooli on kuitenkin seisovalla parilla, pystytanssijalla, kuten pyörätuolilaiset kutsuvat.

WEP-projektin kautta järjestetylle kurssille olisi enemmänkin tulijoita, jos heille löytyisi vakiopartneri.
- Jos halutaan ottaa esille joku ongelma, niin se on pystyparien vähyys, sanoo Marko Suhonen, joka vetää Mikkelin seudun invalidien WEP-projektia. Sellaiselle seisovalle, joka ei ole ollut tekemisissä pyörätuolilaisten kanssa, kynnys kurssille tulemiseen voi olla korkea, vaikka tanssiminen muuten maistuisikin. Pyörätuolitanssin ohjaaja Asko Sirkka epäili alussa itsekin, kuinka tuolitanssi onnistuu.


Marko Suhonen ja Asko Sirkka kertovat kurssin tunnelmista
"Pienin askelin eteenpäin - innostuneita ohjaajia kaivataan


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkkejä: