Päihteettömyys voi olla rankka valinta Inarissa

Tauno Marjamäki. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Inarilaiset nuorisotyöntekijät heräsivät todellisuuteen muutama vuosi sitten, kun yhä nuoremmat heiluivat keskustassa keskiviikkoisin luvattoman huonossa kunnossa. "Täällä ylämailla on vuosisatainen perinne, että nuoret alkaa vetää koomaa aika nuorena", pohtii seurakunnan nuorisotyön johtaja Tauno Marjamäki Inarijärven rannalla. Kolme vuotta sitten aikuiset löivät päänsä yhteen, synnyttivät Selvä peli -hankkeen ja lähtivät yhdessä nuorten kanssa hakemaan tapoja viettää vapaa-aikaa ilman päihteitä, tupakkaa tai nuuskaa.

Selvä peli näkyy Ivalon raitilla nuorisotalon ympärillä; Selvä peli -tarrat kertovat, että nuorisokahvilaan ja diskoihin ei ole asiaa muuta kuin selvin päin. Ideana on saada etenkin yläasteikäiset nuoret oivaltamaan, että vapaalla voi olla pää päihteistä vapaana.


Miten villiä meno on Ivalossa?


Muutamassa vuodessa on syntynyt uusia tapoja viettää vapaa-aikaa. Aina ei tekemisen tarvitse olla suurta seikkailua, vaikka sitäkin välillä harrastetaan. Selvä peli hurauttaa välillä bussillisen nuoria viettämään iltaa tuntemattomalla paikkakunnalla jopa useiden satojen kilometrien päähän kotikonnuilta. Vetäjät ovat tyytyväisiä tuloksiin. Havaintojen mukaan päihteitä ei aleta enää kokeilla yhtä nuorena. "Ollaan pelastettu maailma, se on tosin pieni. Paikallisesti on tehty suuria, kehitetty meidän kuntaan sopiva malli".


Mikä on Selvän pelin tapa viettää viikonloppua?


Selvä peli -logot ja liivit erottuvat helposti nuorisotalolta. Marjomäki on varma, että kaikilla inarilaisnuorilla on jokin mielipide Selvään peliin. Nuorille pitää hänen mielestään tarjota hyvä syy olla ilman päihteitä, eikä moinen onnistu elleivät nuoret lähde mukaan juoneen.

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Kuinka suuria joukkoja Selvä peli liikuttelee?


Marjamäki miettii, että vanhemmat saattavat olla päihteettömyyden takana vaikkei heitä kovin helposti saakaan itse toimimaan. "Elämä on ristiriitaista Inarissa".


Meihin luotetaan


Inarilaisten malliin on löytynyt helposti kumppaneita. Selvä peli -ajattelu kokoaa taakseen kunnanviraston keskeiset toimijat, Mannerheimin lastensuojeluliiton, seurakunnan, helluntaiseurakunnan, viestintäpajan, Inarilainen-lehden, poliisin ynnä muut. Hanke kokoaa yhteen samanmielisiä ihmisiä, joita asia innostaa.


Mikä sai sponsorit liikkeelle?


Arvot muuttuvat hitaasti myös Inarissa, missä selvin päin oleminen ei ehkä ole aiemmin ollut mikään yleisesti tunnustettu arvo. Selvä pelin viesti nuorille on selkeä: elämä on valintoja, miten sinä valitset?

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Minkälaista keskustelua on herännyt?


Kuntien nuoriso- ja raittiustoimesta on höylätty väkeä ja varoja viime vuodet. Monilla paikkakunnilla ongelmat ovat samanlaisia kuin Inarissa. Yhä nuoremmat kokeilevat päihteitä massan mukana, ellei väliin ehditä tarjota vaihtoehtoja.


Minkälaisille paikkakunnille teidän mallinne sopisi?


Takaisin