Tilkkutäkkiläiset pyörittävät yökkäriä

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Tilkkutäkki kokoaa reilut kolmisenkymmentä inarilaisnuorta yhteen päivystämään diskoissa ja nuorisokahvilassa. Ideana on, että nuorten omissa tiloissa päivystävät samanikäiset vapaaehtoiset nuoret kuin illanviettäjät. Nuorin tilkkutäkkiläinen on tänä talvena 15 ja vanhin 23. Säännöt ovat selkeät. Jos päätät tulla yökahvilaan tai diskoon, tulet selvin päin.

Nuorisotilojen ohjaaja Pirkko Mäenpään tilkkutäkkiläiset järjestävät kerran kuukaudessa diskon, ja yökahvion ovet ovat nuorisotalolla auki iltakahdeksasta puolille öin joka perjantai. Tilkkutäkkiläiset erottaa omista liiveistä ja nimikorteista. Ideana on tarjota sellaista tekemistä nuorille, että se vetää porukan paikalle. Selvän pelin nollatoleranssi on pitänyt jo kolmisen vuotta.


Millä houkuttelet nuoret mukaan?


Vaikka väki käykin yökahviossa ja diskoissa, Mäenpää on huomannut, että välillä monilla vakikävijöillä on villimpiä viikonloppuja. "Tuntuu, että kaikki käyvät välillä viihteellä, rajoja kokeillaan yhä nuorempana". Etelään verrattuna kartsalla palloilu on ehkä aikuisten mielestä Ivalon korkeudella turvallisempaa ja vanhemmat katsovat kokeiluja läpi sormien, miettii Mäenpää. Nuorisotyöntekijät ovat leikitelleet ajatuksella, että myös aikuisille kokeiltaisiin järjestää nollatoleranssin tanssi-iltoja.


Mikä sinua huolestuttaa tällä hetkellä?


Kahdeksankymmentäluvulla katuja kiersivät erilaiset vapaaehtoispartiot viemässä viihteellä olevia nuoria patjoille lämpimään lepäämään. Inarilaiset pitävät nykyisiä päivystäjäkuvioita tolkullisempina nuorille vapaaehtoisille itselleen. Nyt vastuu humalaisista nuorista kuuluu muille kuin 15-16 -vuotiaille vapaaehtoisnuorille.


Nyt vastuu on oikealla tasolla
Mitä unelmia sinulla on?


Tilkkutäkkiläisillä on omia koulutuksia, joissa opetellaan ensiaputaitoja, kuuntelemista ja auttamista. Varsinaisiin tositoimiin joutuu kuitenkin harvoin, eikä ovelta nykyään tarvitse käännyttää väkeä.


Heli Huovinen on ollut mukana vuoden


Niko Kaivosoja on käynyt muutaman kerran Nuppi-tapahtumassa vertailemassa nuorten tapoja viettää vapaa-aikaa. Siinä kun etelän nuoret lähtevät jonnekin aukiolle istumaan, pohjoisen nuoret painavat ajamaan järville tai rymyämään yöllä pyörillä metsässä. Nikolle Tilkkutäkki merkitsi dj-kurssia ja soittohommia.

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Dj-kurssilla oli ovelaa
Etelässä käyttävät enemmän lenkkareita


Elisa Kähkönen kuuluu inarilaisten Luovis-ryhmään. Selvä peli ja tilkkutäkkiläisyys ovat hänelle "normaalia hommaa".


Tavallisia nuoria me ollaan
Miten kehittäisit Tilkkutäkkiä?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Takaisin