Selkävaivat muuttavat arkea

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Joka kymmenes suomalainen kärsii selkävaivoista. Selän hoitosuositukset ovat muuttuneet melkoisesti viime aikoina. Nyt liikettä pidetään parhaana lääkkeenä: pitkät sairaslomat ovat jäämässä historiaan eikä potilaita makuuteta enää edes leikkauksen jälkeen.

Selkä ei pidä kuormittavasta työstä, pitkistä automatkoista, tapaturmista, tupakoinnista eikä stressistä. Tavallisin selkävaiva on iskiasoire, joka kipuilee selästä jalkaan. Yleensä vaiva alkaa 30 - 50 vuoden iässä pitkillä tai paino-ongelmista kärsivillä ihmisillä. Urheilu ei kuitenkaan lisää sairastumisriskiä. Vakavat selkäsairaudet, kuten kasvaimet ja murtumat ovat hyvin harvinaisia. Osa selkäkipujen syistä jää tuntemattomaksi.

Selkään liittyy paljon tunteita
Tutkimuksissa ei aina selviä selkäkipujen laatu. Toiset sietävät särkyä, vaikka selkä näyttäisi olevan raihnaisessa kunnossa. Toiset kaipaavat järeitä kipulääkkeitä, vaikka selkä näyttäisi terveeltä. Välillä tuntee olonsa luupsykiatriksi, tuumii fysiatrian ylilääkäri Seppo Tenhonen Mikkelin keskussairaalasta.

Tätä vaivaa ei toivoisi kenellekään
Kahden selkäleikkauksen jälkeen olo on taasen helpottunut ja arki palaamassa ruotuun Tuija Hyvösen perheessä. Selkävaivat ovat muuttaneet ikänsä liikkuneen naisen arkea niin, että kiire ja pitkä paikallaan istuminen on saanut jäädä. Vaivat eivät ole kuitenkaan vieneet intoa palata kolmivuorotyöhön vastasyntyneitä hoivaamaan.

Vatsan syvät lihasryhmät kuntoon
Selän välilevyt ovat aamuisin turpeita, joten taivutuksia ja aamujumppaa ei kannata vääntää kipeällä selällä. Päivällä selkäänsä voi lepuuttaa venyttelemällä tai oikaisemalla toviksi lattialle selälleen. Nykyoppien mukaan etenkin piilossa olevat, vatsan syvät lihasryhmät kannattaa herätellä kuntoon. Fysioterapeutti Timo Kyttä näyttää nettivideolla, minkälaiset liikkeet tepsivät niin kotona kuin työssä.

Terveysjuttuja Nettiradio Mikaelin arkistossa:

Linkkejä selkäsivuille: