Ammattina äitiys ja isyys

Copyright: Mervi Sensio

Oman kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä kasvaa vuosi vuodelta. Tällä hetkellä Suomessa heitä on noin 13 000, mikä on alle 18-vuotiaista suomalaisista reilu prosentti. Samaan aikaan sijoituspaikoista on pulaa. Lastenkodit ovat täysiä, ja usein niitä parempi paikka olisikin perhehoito. Millaista on olla äiti tai isä toisten lapsille? Onko vanhemmuus työtä? Tässä jutussa tarinansa kertovat sijaisäiti, tuki- ja lomaperheen vanhemmat sekä pariskunta, joka perusti yrityksenä toimivan perhekodin.

Äitinä toisten lapsille
Ulla Saranki on sijaisäiti. Hän pitää sijaisvanhemmille annettavia niin taloudellisia kuin muitakin tukitoimia riittävinä, mutta huomauttaa, että jos raha on ainut mittapuu, sijaisperheeksi ei ryhdy kukaan. Palkka tulee pääosin muussa muodossa.

Perhekoti on koti ja yritys
Perhekoti Pikku-Pirtissä asustaa Anja ja Timo Huttusen lisäksi heidän kaksi omaa lastaan ja kolme perhekotilasta. Perhekodin aikuisten ammatti on olla isä ja äiti. Perhekoti on myös yritys. Tämän yrityksen tavoite ei kuitenkaan ole kääriä suuria taloudellisia voittoja, vaan kasvattaa lapset yhteiskuntakelpoisiksi ja ansaita perheelle elanto.

Lainalapset ovat rakkaita
Leena Taivalantin ja Ahti Talosen kodissa maalla on hulinaa kahtena viikonloppuna kuukaudessa läpi vuoden ja kesäaikaan useita viikkoja kerrallaan, kun pariskunnan lainalapset ovat vierailulla. Taivalantti ja Talonen ovat tuki- ja lomaperhe. Heitä tarvitaan silloin, kun perheen oma luonnollinen tukiverkosto on hatara.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: