Raha ei kasva sukanvarressa

Copyright: Mervi Sensio

Vaikka vaari sanoisi mitä, raha ei kasva sukanvarressa. Kahisevaa ei liioin kannata makuuttaa tavan pankkitililläkään, sillä aika syö rahan arvoa. Mitä ylimääräiselle tuohiselle sitten pitää tehdä? Uskaltaako perintöpotin sijoittaa osakkeisiin, uskoako hajautettuun sijoittamisen tai kenties moninaisiin rahastoihin? Entä metsä? Siitä on sanottu aina, että se jos mikä on turvallinen tapa sijoittaa setelit. Sopiva paikka rahalle löytyy, kun omistaja katsoo peiliin ja tarkastelee itseään. Siinä kun joku on turvallisen ja varman pesämunan hautoja, toinen on mielellään riskinottaja. Yksi puuhastelee sijoitustensa parissa mieluiten itse ja toinen haluaa kuulla vasta deadline-päivänä, miten rahojen kanssa kävi.

Metsässä raha kasvaa hitaasti, mutta varmasti
Metsäneuvontapäällikkö Väinö Sikanen vakuuttaa, ettei ole törmännyt koskaan tappiota tuottavaan metsään. Useilla lienee sama kokemus tai ainakin olettamus, sillä myytäviä metsätiloja on vähemmän kuin ostajia.

Arvopaperikauppaa voi käydä tuhannella eri tavalla
Hyvä tuotto nopeasti ilman riskiä on mahdoton yhtälö, muistuttaa Nordea Yksityispankki Etelä-Savon sijoitusjohtaja Jukka Rauhala. Sijoittamisen ammattilainen painottaa kärsivällisyyttä, sillä yleensä parhaat voitot kerätään hitaasti.

Peliä oikeilla panoksilla
Tapio Hintsanen myöntää olevansa ainakin pikkuisen peluriluonne. Aktiivisijoittaja tekee siirtonsa netissä. Joskus hän ostaa, joskus myy. Usein päätökset syntyvät päätä raapimalla ja asiantuntijoidenkin avulla.