Sivistynyt kansa kukistaa suvaitsemattomuuden

Copyright: Mervi Sensio

Mikkelissä syrjintätilanne riistäytyi vuosikymmen sitten käsistä, kun nuorisorasistit villiintyivät tekemään kiusaa ulkomaalaisille mikkeliläisille. Poliisi heräsi vastaiskuun vasta vuosien päästä. Samalla tajuttiin, että suvaitsevaisuutta edistämään tarvitaan koko yhteisö.
Mistä suvaitsemattomuus syntyy ja miten se kukistetaan? Kysymyksiin vastaavat tohtori Pentti Arajärvi ja Mikkelin kihlakunnan apulaispoliisipäällikkö Ilkka Jukarainen.

Suvaitse enemmän, elät rikkaammin
Tohtori Pentti Arajärvi ymmärtää, että vieras kulttuuri pelottaa kansaa, joka on elänyt suuren osan historiastaan näkemättä mustaa miestä. Kaikki me olemme kuitenkin ihmisiä, Arajärvi muistuttaa. Ilot ja surut ovat jokaiselle tuttuja juttuja etnisestä alkuperästä riippumatta. Tutustumalla eri kulttuureihin saa sisältöä omaan elämäänsä.

Suvaitsevaisuus on koko kaupungin asia
Mikkelissä puhalsivat pahimmat rasistiset tuulet 90-luvulla. Tällä hetkellä syrjintätilanne on hallinnassa, mutta tähän olotilaan ei voida tuudittautua. Syrjinnän vastaiseen jatkuvaan työhön tarvitaan mukaan koko yhteisö, tietää Mikkelin kihlakunnan apulaispoliisipäällikkö Ilkka Jukarainen.

Juttuun on haastattelujen lisäksi kerätty aineistoa Mikkelissä 21.5.2003 pidetystä Suvaitsevaisuus-seminaarista.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: