Kun syöminen hallitsee elämää

Copyright: Mervi Sensio

Syömishäiriöt voivat alkaa viattomasta terveellisten elämäntapojen tavoittelusta. Hyvä pyrkimys riistäytyy vähitellen syystä tai toisesta käsistä, ja edessä on ehkä vuosienkin sairauskierre. Riskiryhmään kuuluvat nuoret naiset, mutta häiriöistä kärsivät myös pojat ja miehet. Yhtenä vaaratekijänä pidetään kulttuurimme vartaloihannetta, joka korostaa laihuutta. Esikuvina toimivat kauneuskilpailujen alipainoiset voittajat ja vuosi vuodelta nälkiintyneemmän näköiset mallitytöt.

Kuka päättää miltä kropan pitää näyttää? Psykologi Pia Charpentier Lapinlahden sairaalasta painiskelee syömishäiriöisten parissa ja valmistelee parhaillaan väitöskirjaa aiheesta. Väitöskirjaa valmistelee myös lastenpsykiatrian erikoislääkäri Mirjami Mäntymaa. Hän kohtaa työssään pikkulasten syömisongelmia. Omakohtaista tuntumaa sairauteen on Hannu Hyyryläisellä.


Kuuntele psykologi Pia Charpentierin haastattelu kokonaisuudessaan, kesto 19 min.


Syömishäiriö on psyykkinen sairaus
Syömishäiriöillä tarkoitetaan poikkeavaa suhtautumista ruokaan, syömiseen ja omaan kehoon. Syömishäiriöissä on kyse hyvin vanhasta ilmiöstä, sillä jo Faaraon tyttärien tiedettiin sairastavan anoreksiaa.

Kun laihuuden tavoittelu muuttuu lihavuuden peloksi
Nykyisin naiset elävät maailmassa, jossa painoa pitäisi kontrolloida jatkuvasti. Naistenlehdet tulvivat laihdutusohjeita, liikunnasta, kaloreista ja selluliitistä keskustellaan kaikkialla. Missä menee normaalin ja epänormaalin painontarkkailun raja? Mistä tunnistaa anoreksian ja bulimian oireet?

Kulttuurimme ihannevartalon kuva on sairas
Syömishäiriöitä voisi luonnehtia jopa muotitaudiksi. Esikuvina toimivat nälkiintyneennäköiset mallit ja langanlaihat julkkikset, joista osalla onkin syömishäiriöitä - kuuluisimpia sairastuneita lienevät prinsessat Diana ja Victoria. Riskiryhmään kuuluvat myös eräiden urheilulajien edustajat, esimerkiksi mäkihyppääjät ja balettitanssijat.

Pikkulapsilla, pojilla ja miehillä myös syömishäiriöitä
Pikkulapset oireilevat syömisellään perheen kriiseihin. Lapset saavat myös malleja toimintanukeista ja barbeista. Miehillä syömishäiriöiden taustalta löytyy usein traumaattinen lapsuudenkokemus, pyrkimys lihaksikkuuteen ja tarve näyttää hyvältä. Tutkimuksissa on myös tullut esille, että homoseksuaalisuus saattaa altistaa erityisesti bulimialle.

Syömishäiriöperheiden tuki ry auttaa vanhempia (linkki johtaa Suomen syömishäiriöperheiden tuki ry:n sivulle)
Anoreksia on psyykkinen sairaus, ja sen vuoksi monien vanhempien on hyvin vaikea puhua lapsensa sairastumisesta. Häpeä saattaa estää myös tuen hakemisen. Suomen Syömishäiriöperheiden tuki ry perustettiin vuonna 1993 juuri tukemaan vanhempia. Yhdistys toimii vapaaehtoisvoimin, ja rahoitusta se saa Raha-automaattiyhdistykseltä..

Syömisestä tuli elämää tärkeämpi asia
Omakohtaisia kokemuksia anoreksiasta ja bulimiasta kertoo Hannu Hyyryläinen.