Yhä useampi voittaa taistelun syöpää vastaan

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Suomalaisista joka neljäs joutuu kohtaamaan sairauden, jonka nimestä tulee useimmille mieleen kuolema. Se on syöpä. Aina se ei kuitenkaan tapa, tolkuttaa lääkäri. Hoidot ja lääkkeet ovat kehittyneet ja monia syöpätauteja myös seulotaan nykyisin niin tehokkaasti, että sairaus löydetään ja saadaan kuriin ajoissa. Paraneminen tästä taudista onkin usein kiinni siitä, milloin syöpä saadaan kiinni. Jotkut syövät ovat niin salakavalia, että lukuisista tutkimusmenetelmistä huolimatta löydökset tehdään liian myöhään. Mikä syöpä oikeastaan on, miltä se tuntuu ja millaista sen kanssa on elää? Jutussa puheenvuoron saavat kirurgi ja sairauden kanssa taistelevat naiset.

Syöpä ei aina tapa
Kirurgi Hannu Paajanen poistaisi mielellään syöpä-sanan suomalaisten sanavarastosta kokonaan, sillä syöpä on monen mielestä yhtä kuin kuolema. Todellisuudessa syövän hoidot ja riskiryhmien seulonta ovat parantaneet syöpään sairastuvien tilannetta viime vuosina ja vuosikymmeninä merkittävästi.

Syöpä vei isän, mutta ei onnea
Katja Mikkanen ei pelkää tulevaa, vaikka menneisyys vielä itkettääkin. Syöpä on tullut Katja Mikkasen perheeseen vieraaksi useaan kertaan. Taudille on menetetty läheisiä ja taudin kanssa on saatu taistella vuosikausia. Onnea tästä päivästä syöpä ei kuitenkaan ole vienyt.

Sairastunut ei pääse sairauttaan karkuun
Helena Pulkkisen elämältä putosi pohja kertaheitolla kun hän sairastui 15 vuotta sitten rintasyöpään. Siitä selvittyään hän ryhtyi tukihenkilöksi, koska koki itse sairautensa aikana tukihenkilön tärkeäksi. Paras tuki syöpäsairaalle on kuka tahansa, joka pysyy sairaan rinnalla ja ymmärtää, että sairastunut ei pääse sairauttaan karkuun.

  • Nettiradio Mikaelin terveyssivut
  • Linkit: