Pitää käydä kaukana, että näkee asiat läheltä

Leena Toivanen ja Marjo Riihimäki. Copyright: Heli Puhakka

Tämän päivän opiskelijan on helpompi lähteä vaihtoon ulkomaille kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Leena Toivanen ja Marjo Riihimäki valitsivat ensimmäisten Joensuun yliopiston opiskelijoiden joukossa Natalin yliopiston Etelä-Afrikassa. Heidän mielestään tärkeintä vaihto-opiskelussa ei ole opintoviikkojen haaliminen vaan hienot kokemukset.

Naisen aliarvostettu asema eteläafrikkalaisessa yhteiskunnassa oli tasa-arvoon tottuneille suomalaisille aluksi hämmentävää. "Oli sellainen tunne, että piti päteä miehen kautta. Jos minulla sattui olemaan miespuolinen henkilö mukanani, kun hoidin asioita, niin yleensä puhuteltiin vain miestä, vaikka asia koski minua", Leena kertoo.

Sopeutuminen paikalliseen elämänmenoon vei oman aikansa, mutta tytöt ovatkin sitä mieltä, että he olivat ulkomailla oppimassa paikallisilta eikä päinvastoin. "Tietysti oli aina sellaisiakin asioita, jotka ärsyttivät, mutta niistä selvittiin keskustelemalla", Leena sanoo. Myös roturistiriidat näkyivät selvästi jokapäiväisessä elämässä.


Värillä on väliä Etelä-Afrikassa
Iso paha AIDS ja kulttuurien yhteentörmäyksiä


Marjo Riihimäki valtionkoulussa. Copyright: Leena Toivanen

Natalin yliopistossa opiskelee 22 000 opiskelijaa, ja suuri kampusalue tuo mukanaan omat ongelmansa. Kampuksen omat vartijat saattoivat naisopiskelijat kotiin kirjastosta illalla, kun ei enää ollut turvallista liikkua yksin. Muutenkin turvajärjestelyt olivat todella tiukat, tytöt kertovat.

Leena ja Marjo saivat tilaisuuden vierailla kahdessa paikallisessa koulussa. Toinen oli yleinen valtionkoulu ja toinen yksityinen. On selvää, että yleisessä valtionkoulussa resurssit olivat riittämättömät, kun taas yksityisessä koulussa pystyttiin panostamaan opetuksen tasoon huomattavasti enemmän.


Elintasokuilu koulumaailmassa


Vaihto-opiskelusta eväitä tulevaisuuteen

Marjo Riihimäki ja Leena Toivanen. Copyright: Leena Toivanen

Leenan mielestä vaihto-opiskelun parhaimpia puolia oli, että ymmärsi miten hyvin asiat ovat Suomessa. "Pitää käydä kaukana, että näkee asiat läheltä", Leena tuumii. Kaikkien elämää rikastuttavien kokemusten lisäksi vaihto-opiskelun jälkeen arvostus suomalaista sosiaaliturvaa ja koulutusta kohtaan lisääntyi.

Tytöt kannustavat kaikkia opiskelijoita lähtemään ulkomaille. Vaihto-opiskelu ulkomailla ei välttämättä ole mikään maailmaa mullistava kokemus, mutta se antaa eväitä tulevaisuuteen.

"Siinä oppii tuntemaan itseään ja näkemään asioille monta puolta. Tärkeintä on kehittyä ihmisenä ja tulla hieman avarakatseisemmaksi", Leena kiteyttää.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: