Joulu on juhlien äiti

Igumeni Sergei voitelee jouluvieraan pyhitetyllä öljyllä jouluyön palveluksessa Valamossa. Copyright: Soile Luhtanen

Pääsiäinen on ortodoksisen kirkkovuoden suurin juhla, mutta joulu on kaikkien juhlien äiti. "Ilman Kristuksen syntymää ei olisi ollut hänen ylösnousemustaan. Kuitenkaan ilosanoma ei ole vielä se, että Kristus syntyy. Ennenkuulumatonta on, että hän nousee kuolleista ja voittaa kuolemallaan kuoleman", Uuden Valamon luostarin johtaja igumeni Sergei kuvailee.

Igumeni kuitenkin epäilee, että joulupaasto on päässyt unohtumaan monissa ortodoksisissa kodeissa.

"Maallistumista on tapahtunut, mutta ortodoksikirkko ei sinänsä ole milloinkaan luopunut joulupaaston perinteestä, ja sen noudattamiseen on kodeissakin mahdollista palata. Etenkin täällä luostarissa paastosta pidetään kiinni."

Tänä vuonna Valamoon on tulossa parisataa jouluvierasta, heistä suurin osa luterilaisia. Heitä varten Valamossa järjestetään luterilainen joulujuhla aattoiltana. Jumalanpalvelukset ovat luostarissa tärkein osa joulun viettoa. Munkeille jouluaatto on yksi vuoden ankarimmista paastopäivistä. Paasto päättyy vasta joulupäivänä, jolloin Valamossakin katetaan jouluateria ja vietetään perinteistä suomalaista joulua.

"Joulu on voimakkaasti perhejuhla, ja ehkä siksi täällä on jouluvieraina enimmäkseen vanhempaa väkeä ja keski-ikäisiä pariskuntia. Perheitäkin tietysti on mukana", igumeni kertoo.

Suurin osa jouluvieraista on maksavia asiakkaita. Joulunakin luostarissa kuitenkin työskentelee talkoolaisia, jotka saavat työnsä vastineeksi majoituksen ja ruokailun. Yleensä talkoolaiset viipyvät viikon tai kaksi, mutta aina välillä joku jää. Moni luostarin nykyisistä veljistä on aikoinaan tullut ensin talkoolaiseksi.

Valamossa toteutetaan diakoniaa joulukeräyksellä, jonka tuotto suunnataan tänä vuonna Romanian katulasten auttamiseen. Igumeni toivoo, että luostari voi tulevaisuudessa osallistua entistä enemmän diakoniatyöhön, kun luostarin velat saadaan maksetuksi.


Joulupaasto
Joulu Valamossa


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: