Pitkäaikaistyöttömistä vapaa-ajan avustajia vammaisille

Mikkelissä on runsaan vuoden ajan pyörinyt WEP vaikeavammaisen elämänlaadun parantamisprojekti osana paikallisen invalidiyhdistyksen toimintaa. Projekti kouluttaa ja välittää pitkäaikaistyöttömistä vaikeavammaisen henkilökohtaisia avustajia. Alkuidea toiminnalle on lähtöisin Etelä-Savon liikunnan johtokunnasta, jossa Mikkelin Seudun Invalidien puheenjohtaja Kauko Väisänen on jäsenenä, kertoo projektinvetäjä Marko Suhonen.


Mitkä ovat projektin tavoitteet?


Projektin sisällä pyörii viikoittain 9 säännöllistä liikuntavuoroa pyörätuolitanssista vesivoimisteluun. Liikkumassa käyvät niin lapset kuin vanhemmat ihmiset.


Ketkä voivat osallistua?
Mitä tapahtumia järjestetään?


Nykyisen vammaispalvelulain perusteella vaikeavammaisten henkilökohtainen avustaja ei ole ns. subjektiivinen oikeus eli se ei kuulu kuntien erityisen järjestämisvelvollisuuden piiriin vaan on määrärahasidonnainen palvelu eli toisin sanoen riippuvainen taloudellisesta tilanteesta. Kun sosiaalipalveluissa on säästetty, viime vuosina on ollut erittäin vaikea saada määrärahasidonnaista palvelua. WEP-projektin palveluille onkin kysyntää. Projektissa työskentelee tällä hetkellä 9 avustajaa, ja kaksi avustajaa on jo työllistynyt vapaille työmarkkinoille.


Mihin avustajat ovat työllistyneet?
Mitä projektin jälkeen tapahtuu?Ristiinalainen nuori Miikka Riikonen käyttää projektin palveluita kuntoiluun ja yhdessäoloon. Hän kertoo tapaavansa projektin kautta ystäviä ja hänen ei tarvitse viettää niin paljon aikaa yksin kotona.


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Ristiin rastiin Euroopassa / Kirsti Vuorela 1998
Vammaispalvelulaki / Kirsti Vuorela

Linkit:

Invalidiliitto
Puheenvuoroja vammaisuudesta ja tasa-arvosta

Tämä juttu on toteutettu osana Otavan Opiston tiedotus- ja viestintälinjan harjoittelujaksoa.

© Nettiradio Mikaeli / Virpi Siiskonen 2000