Teuvo Putkosen esitykset eivät jätä ketään kylmäksi


"Vanhuksilta saa aidoimman palautteen. Yleisöstä näkee heti, onko esitys miellyttänyt", sanoo Teuvo Putkonen, vapaaehtoisen vanhustyön tekijä. Putkonen voi hyvällä omallatunnolla sanoa tuntevansa Suomen läpikotaisin. Hän on kiertänyt maata usean vuosikymmenen ajan näyttämässä elokuvia ja ääni-diaesityksiään vanhainkodeissa, sairaaloissa ja vankiloissa. Esityksiä kysellään paljon ja hyvä palaute pitää miehen tien päällä jatkuvasti.


Mikä sai innostumaan vapaaehtoisesta vanhustyöstä?

Ääni-diaesitysten ainekset Teuvo Putkonen on kerännyt matkoillaan. Aiheet vaihtelevat eri paikkakuntien historioista erilaisiin elämäntarinoihin ja kertomuksiin. Putkosen matkassa pääsee tutustumaan mm. Karjalan kannakselle, Suomen kartanoihin, Viroon, Ahvenanmaalle, Kolille. Suosituimpia elokuvia vanhusten keskuudessa ovat Putkosen mukaan ne, joissa esiintyvät Tauno Palo ja Ansa Ikonen. Ulkomaisesta tuotannosta Charlie Chaplinin elokuvat naurattavat aina.

Putkonen on haastatellut vuosien mittaan lukemattomia vanhuksia ja nauhoittanut heidän kertomuksiaan. Vanhainkodeilla kuvatut materiaalit ovat osoittautuneet suosituimmiksi. Vanhukset ovat kiinnostuneita näkemään, millaiset olot vanhainkotien asukkailla on muualla Suomessa. Matkustaminen vie suuren osan Teuvo Putkosen vapaa-ajasta. Pitkät välimatkat tai kiireinen aikataulu eivät kuitenkaan miestä lannista.


Mikä saa jaksamaan jatkuvaa matkustamista?


Työssään Teuvo Putkonen on huomannut, miten tärkeää vanhuksille on, että heistä välitetään. Aivan liian monet vanhukset ovat vanhainkodissa tai sairaalassa ilman, että heitä käy kukaan sukulainen tai tuttava tapaamassa. Juttukavereita Teuvolle löytyykin usein enemmän kuin aika antaa myöten.


Onko matkoilla tullut ystäviä?

Putkonen pitää vanhainkodissa asuvia vanhuksia onnekkaina; vanhainkoti tarjoaa asukkailleen virikkeitä ja lähettyvillä on aina muita ihmisiä. Tämä takaa, etteivät vanhukset jää koskaan yksin.


Millainen on vanhusten asema vanhainkodeissa?

Putkosen mielestä ihmisten tulisi kunnioittaa enemmän vanhuksia ja sitä työtä, jota he ovat elämänsä aikana tehneet. "Ilman tätä vanhuksien aikanaan antamaa työpanosta nyky-yhteiskunta tuskin olisi kehittynyt näin nopeasti", Putkonen toteaa. Jokaisella on vastuu lähimmäisestään. Vanhuksia ei saa unohtaa laitoksiin.

© Nettiradio Mikaeli / Johanna Latvatalo 2000