Vapaaehtoisella on vaihtoehtoja

Copyright: Nina Kurki

Mikäli mielii tehdä jotain auttaakseen lähimmäisiään, valinnanvaraa on valtavasti. Vapaaehtoistyötä voi tehdä ainakin lasten, nuorten, maahanmuuttajien, vanhusten, yksinäisten, päihteiden käyttäjien ja eläinten parissa. Vapaaehtoistyö ei ole pelkästään harrastus, vaan joillekin siitä on jopa muodostunut elämäntapa. Neljä vapaaehtoistyöntekijää kertoo omasta urastaan hyväntekijänä.

Eläimillä on ystäviä Mikkelissä
Mikkelin Eläinsuojeluyhdistyksen ylläpitämä löytöeläintalo toimii pääosin vapaaehtoisvoimin. Taloon vastaanotetaan vuosittain reilut 300 eläintä, joista suurin osa löytää uuden kodin. Hanna Laanti suojelee leipätyökseen lapsia ja vapaa-ajallaan eläimiä.

Huumeet työllistävät myös vapaaehtoisia
Irti Huumeista ry on Suomen suurin huumetyön järjestö, jonka toimintaan kuuluu muun muassa puhelinpäivystystä, tuki- ja läheistoimintaa, perhetyötä sekä tiedotusta. Toiminta imaisi Marja Kahramo-Laurovuoren mukaansa neljä vuotta sitten.

Kentän laidalla on elämää
Nappulaliigoissa on usein satoja tenavia, joiden harkat, peliasut ja -matkat sekä pallot tai muut vermeet ahmaisevat seurojen budjetista suuren osan. Talkootyö onkin monen urheiluseuran elinehto. Anja Miettunen on ollut mukana jalkapalloseura Mikkelin Kissojen naisjaostossa jo parinkymmenen vuoden ajan.

VPK:lainen käy tulta päin
Mikkelin vapaapalokunta on vuosittain mukana noin 40 hälytyksessä. VPK:laiset tekevät palopaikoilla samaa työtä kuin ammattipalokunnan palomiehet, tosin ilman korvausta. Mikkelin VPK:n päällikkö Juha Suutari on ollut mukana toiminnassa 70-luvulta asti, ja auttamisen halu on edelleen kova.