Julkisen hallinnon palvelut sähköistyvät

Verkkopalvelut levittäytyvät yhä uusille alueille. Verkossa hoituu tulevaisuudessa veroilmoitukset, muuttoilmoitukset ja kouluun hakemiset sekä monet sosiaali- ja terveysalan palveluista, jotka tulevat olemaan yhtä lähellä kuin lähin Internet-yhteys. Jopa avioeron hakeminen onnistuu sähköisen henkilökortin avulla, naimisiin mennessa täytyy olla kuitenkin vielä henkilökohtaisesti läsnä vihkitoimituksessa.

Passi ja verkkoavain samassa kortissa
Sähköinen henkilökortti on samalla passi, henkilöllisyystodistus sekä avain julkisen hallinnon verkkopalveluihin. Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Ritva Viljanen.

Virtuaalisia neuvolapalveluja Kuopiossa.
Nettineuvolan henkilöstö opastaa odottavia perheitä odotukseen, synnytykseen ja elämän ensiaskeleisiin liittyvissä kysymyksissä. Projektipäällikkö Pirkko Kouri ja sisältövastaava Ingrid Antikainen.

Tekoäly leviää koteihimme.
Monet ihmisen toiminnoista on jo koneellisesti korvattavissa. Tekoäly antaa suunnattomia mahdollisuuksia hyvinvointimme lisäämiseen. Kuinka suuresta osasta kotiaskareitamme olemme valmiit luopumaan?
Lehtori Erkki Rantalainen Mikkelin ammattikorkeakoulusta.

Kela laajentaa verkkopalvelujaan
Kelan Internet-sivuilla löytyy paljon hyödyllistä tietoa ja sivuilla voi vaikka laskea oman asumistuen suuruuden. Asiointi Kelan kanssa ei kuitenkaan onnistu vielä sähköisesti, mutta sekin on mahdollista 3-4 vuoden päästä, arvio Heikki Kakkonen Mikkelin Kelalta.

WAP on rynnimässä markkinoille, mutta epäilijöitäkin löytyy
WAP on kännykkä kehityksen uusin saavutus. WAP-puhelimella pystyy esimerkiksi maksamaan laskuja. Kuulostaa hyvältä, mutta soraääniäkin asiasta on kuultu.

Verottajan kanssa voi asioida tulevaisuudessa verkon kautta
Verotoimistossa asiointi ei varmasti ole niitä mieluisempia hommia kenellekään. Verohallinto onkin kovaa vauhtia kehittämässä verkkopalvelujaan siihen suuntaan, että verotoimistossa käyntejä tulisi vähemmän ja vähemmän.

Tietokoneen käytön opastusta senioreille
"Kyllä se on oman tietokoneen hankkiminen edessä", pohdiskeli Helmi Paavilainen tutustuttuaan tietokoneen saloihin Mikkelin Kaupungin Päiväkeskuksessa.

Tietoyhteiskunnasta ihmettelyn yhteiskuntaan?
Onko kiire vähitellen hellittämässä ja olemmeko lähestymässä aikaa, jossa filosofia nousee antiikinaikaiseen arvoonsa ja eliitti kuluttaa aikaansa mietiskellen ja hyödyntämällä tarjolla olevia palveluita?
Tiedottaja Pekka Uotila pohtii millä tavoin ihmisten elämä on muuttunut tietoyhteiskunnassa ja millaiset ajat koittanevat tämän jälkeen.

Kadunmiehet Internetin käyttäjinä

 

Juttu on koostettu Itä-Suomen lääninhallituksen järjestämillä Tietoverkkomarkkinoilla. Tapahtuma järjestettiin Mikkelissä 15.3.2000 osana Veturi-projektia.

© Nettiradio Mikaeli / Seija Ripatti, Miikka Kangaspunta & Anna Silivanenko 2000