Luonto hehkuu Helena Arffmanin silkkimaalauksissa

Copyright: Pekka Ranta

Kuopiolainen Helena Arffman tulkitsee luonnossa tekemiään havaintoja silkille. Luontoaiheet ja silkki materiaalina tuovat ensivaikutelman sievistä pienikokoisista tauluista, mutta Helena Arffmanin töissä värit hehkuvat voimakkaina ja siveltimen jälki piirtyy rytmikkäästi suurillekin pinnoille. Tekstiilitaiteilija pitää silkkimaalausta haastavana ja kiehtovana tekniikkana.

Harrastuksena silkkimaalaus yleistyi Suomessa vasta pari vuosikymmentä sitten. Kiinassa on kuitenkin jo tuhansien vuosien ajan kudottu ja kirjottu virtuoosimaisia silkkitöitä. Silkkiä on käytetty siellä myös kirjoitus- ja maalauspohjana.

Kiinalaisten maalareiden ja kalligrafien tapa käyttää sivellintä kiehtoi Helena Arffmania. Vuosia jatkuneen kokeilun tuloksena hän löysi työskentelytavan, joka mahdollistaa sekä voimakkaiden, hehkuvien värien että herkkien sävyjen maalaamisen silkille turmelematta kankaan hienostunutta ja monimuotoista olemusta. Työskentelytapaan kuuluu, että myös apuaineet maalataan kankaalle. Apuaineita tarvitaan esimerkiksi tietyn alueen rajaamiseen tai peittämiseen tai värin poistamiseen. Tällä tavoin kankaista tulee suuria maalauksia, joissa siveltimen jälki säilyy kautta linjan.

Helena Arffman. Copyright: Pekka Ranta

Suomalainen luonto on innoittanut monia säveltäjiä, kirjailijoita ja kuvataiteilijoita. Helena Arffmanin mielestä tuosta ehtymättömästä aarreaitasta on taiteilijan yhä edelleen hyvä ammentaa. "Luonnon moninaisten liikkeiden tarkkailu on aina ollut osa elämääni. Olen tulkinnut luonnossa tekemiäni havaintoja runojen, akvarellien ja silkkimaalausten välityksellä."


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 10 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti ja editoi Sini Immonen ja sen kuvasi Pekka Ranta.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: