Elokuvakeskusta synnytetään vauhdittamaan saamelaiselokuvaa

Liisa Holmberg. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Inariin puuhataan alkuperäiskansojen elokuvakeskusta, joka kokoaisi suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset saamelaiselokuvien tekijät yhteen. Vuoden 2004 alussa Saamelaiskäräjien aloittama hanke kartoittaa, millä eväillä keskus voisi toimia ja ketkä sitä tarvitsisivat. Projektipäällikkönä toimiva Liisa Holmberg uskoo, että keskus vauhdittaisi mediakasvatusta saamelaisalueella ja evästäisi saamelaiselokuvien matkaa laajemmalle katsojakunnalle.

Saamelaiselokuvien tekijöille järjestettiin ensimmäinen koulutus vuosikymmen sitten, ja kuusi vuotta sitten pidettiin Inarissa ensimmäiset saamelaiselokuvien Skabmagovat-elokuvajuhlat, joilla on ollut teemana esitellä vuosittain myös muiden alkuperäiskansojen elokuvaperinnettä.

Nykyään saamelaiselokuvien tekijät ovat hajallaan, joten yhteistyökumppanit eivät välttämättä löydy helposti eikä tieto kulje. Suunnitteilla oleva alkuperäiskansojen elokuvakeskus pyrkisi vauhdittamaan tekemistä, yhdistämään tekijöitä ja kartoittamaan rahoituskanavia. Hankkeen vetäjä Liisa Holmberg uskoo, että saamelaismytologiasta riittää ammennettavaa vaikka kuinka menestyviin kassamagneetteihin.

Nettivideolla Liisa Holmberg kertoo hankkeen taustasta.

Saamelaisalueen koulutuskeskus. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 7 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Selvityshanke on kaksivuotinen. Jos alkuperäiskansojen elokuvakeskus syntyy, se sijoittu Inarin kirkonkylään suunnitteilla olevan Saamelaiskulttuurikeskuksen seinien sisäpuolelle.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: