Häävene vesiä käypi - hääbuumissa liikkuu raha

Copyright: Jenni Solja ja Krista Väyrynen

Häämessut ovat viime vuosina vallanneet alaa Suomessakin. Intoa kuvaa se, että Savonlinnan kokoisessa kaupungissa on kevään kuluessa järjestetty kaksi häätapahtumaa. Hääbuumissa myös liikkuu raha.

Avioliitto on alun perin ollut kaupankäynnin tapainen menettely, naimakauppa, jossa sovittiin kummankin osapuolen taloudelliset velvoitteet sekä maksettiin sovitut myötäjäisrahat sekä -tavarat. Vihkimisen arvot asetettiin kyseenalaiseksi 1960- ja 1970-luvuilla. Nykypäivänä yhteinen liitto halutaan kuitenkin usein vahvistaa vihkimisellä, ja aiheesta onkin keskusteltu vilkkaasti viime aikoina homoavioliittojen yhteydessä.

Suosituin kirkkohäiden vihkimispäivä on lauantai. Aikaisemmin parit vihittiin sunnuntaina jumalanpalveluksen yhteydessä tai heti sen jälkeen.

Jotakin lainattua...


Vuokrapuku vai oma puku?


Savonlinnalaisen kampaaja Liisa Keron mukaan vuokrattavat hääpuvut ovat yleensä ostettavia kalliimpia, isompia ja näyttävämpiä, vaikka pukuja on toki laidasta laitaan. Hän kuitenkin toteaa, että vuokratut ovat perinteisempiä kuin ostetut puvut. Pukumallit ovat muuttuneet vuosisatojen saatossa paljonkin; morsiamen puku on alun perin ollut purppuranpunainen, sitten musta ja valkoinen. Valkea puku levisi Suomeen vasta 1800-luvun loppupuolella. Nykyään valkoinen on väistymässä norsunluun tieltä. Myös värillisiä, kirjailtuja kankaita sekä värillisiä kirjailuja käytetään. Lämpimät valkean sävyt ja pastellisävyt sopivatkin erinomaisesti suomalaiselle, vaalealle ihotyypille.

Liisa Kero sanoo, että kaksi, kolme vuotta sitten puvut olivat runsaammin koristeltuja kuin nykyään; niissä käytettiin helmi- ja paljettikirjailuja, röyhelöitä ja röyhelölaahuksia. Puvut olivat enemmän prinsessaruususmaisia verrattuna tämän päivän selkeisiin, yksinkertaisiin pukuihin. Nykypäivänä pyritään herkkään, kauniiseen kokonaisuuteen ilman rönsyilyjä, mutta romanttisuus on aina in. Romanttisuus tulee esille laajoissa helmoissa, huolitelluissa leikkauksissa ja korsettimaisessa yläosassa, joka antaa kauniin uuman. Savonlinnassa morsianten vuokrapukujen hinnat vaihtelevat välillä 1000-2000 markkaa ja ostettavien 4000 markan molemmin puolin.

Copyright: Jenni Solja ja Krista Väyrynen

Miesten pukuvalikoimassa vaihtelua on huomattavasti vähemmän. Frakin eli juhlapuvun kanssa käytetään rinnasta tärkättyä, valkoista ja korkeakauluksista frakkipaitaa sekä valkoista solmuketta ja liiviä. Varustukseen kuuluvat myös mustat kiiltävät kengät ja mustat sukat. Smokki on frakkia vapaamuotoisempi juhlimispuku. Se on yleensä musta, mutta siniset ja valkoisetkaan eivät ole harvinaisia. Smokin kanssa käytetään joko liiviä tai vatsan yli kiertävää leveää silkkinauhaa. Solmuke on yleensä musta, ei koskaan valkoinen. Tumma puku on tummansininen, harmaa tai musta. Nappien kanssa sulhanen saa olla tarkkana, sillä kaikkia nappeja ei koskaan suljeta, vaan alin tai alimmat jätetään aina auki. Sakettia käytetään aamupäivällä ja ennen kello 15:tä järjestettävillä vastaanotoilla, vaikka säännöstä on alettu joustaa jopa yläluokkaisessa Englannissa. Saketin tavanomaisin väri on musta, mutta niitä saa myös harmaansävyisinä. Paidan rintamukseen kiinnitetään neulalla röyhelösolmio. Asukokonaisuuteen kuuluu myös korkea harmaa hattu.

...jotakin vanhaa...

Ennen vanhaan suosittu morsiamen koriste oli kruunu, jonka käyttö oli peräisin neitsyt Marian kunnioituksesta. Myöhemmin sen korvasi morsiusseppele, joka voitiin solmia kukista tai vaikkapa kullasta ja jalokivistä. Molempia sai alun perin käyttää vain neitsytmorsian. Nykypäivänä morsiusseppeleen korvaa morsiuskimppu, joka voi olla esimerkiksi kaari- tai vesiputouskimppu.

Sormus on aviolliseen liittoon sitoutumisen todiste ja annettujen lupausten merkki. Ympyrämuoto viittaa ikuisuuteen; se on kuolemaan asti ulottuvan rakkauden ja yhteyden vertauskuva. Sormusta on käytetty aviollisen liiton symbolina jo muinaisessa Roomassa, ja kristityt ovat käyttäneet sitä 300-luvulta. Monissa maissa kihlasormusta ei enää tunneta eikä se Suomessakaan ole välttämätön. Erillinen vihkisormus tuli käyttööön 1700-luvulla. Vanhastaan vihkisormus on ollut kultainen, koska se oli arvokkain metalli, mutta nykyään sormuksia tehdään monista muistakin jalometalleista, etenkin platinasta.

...jotakin uutta...

Copyright: Jenni Solja ja Krista Väyrynen

Häät työllistävät monenlaista väkeä: hääpukuliikkeen työntekijästä kampaajaan ja kosmetologiin. Virva Qvintus on koulutukseltaan tekninen kuvittaja, ja hän on saanut oppinsa Yhdysvalloissa. Nykyään hän toimii Savonlinnassa kynsitaiteilijana. Qvintus kertoo, että vähitellen kynsi- ja ihomaalaukset alkavat yleistyä Suomessakin, sillä nykymorsiamet hakevat häihinsä jotain erikoista. Ihomaalauksia varten morsiamen on varattava aikaa noin 15 minuuttia, kynsien laittoon noin puoli tuntia. Kynsikuvioinnit kestävät paremmin rakennekynsissä kuin luonnonkynsissä. Ihomaalaukset kestävät 2-4 päivää, kynsikuvioinnit noin kaksi viikkoa.

...jotakin täysin erilaista...

Jonkin teeman ympärille rakentuvat häät tuntuvat lisääntyneen viime vuosina todella paljon. Erikoisuutta tavoittelevat vihkiparit voivat mennä naimisiin esimerkiksi sukelluspuvuissa tai laskuvarjohypyn aikana. Toisaalta perinteiset arvot ovat nousseet uudelleen muotiin, mikä näkyy museoautojen suosiossa hääajoneuvona.

Upseerihäistä peräisin oleva kunniakuja voidaan muodostaa nykyään esimerkiksi jääkiekkomailoista, tietenkin hääparin harrastusten mukaisesti. Savonlinnassa Olavinlinnassa häitä tehdään myös "tilaustyönä" siten, että hääaterian menu koostuu keskiaikaisista herkuista ja henkilökunta pukeutuu aikakauden mukaisesti.

Copyright: Jenni Solja ja Krista Väyrynen
Eräs tulevan kesän morsian kertoi omista häävalmisteluistaan.
Miten häävalmistelunne ovat edenneet?
Kustannukset kyykkyyn!


Kaiken kaikkiaan hääjuhlan suunnitteluun on varattava riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä onnistuneet häät eivät synny yhdessä yössä. Varsinkin erikoisempien hääjuhlien suunnittelussa tulisi ottaa huomioon lupien hankkiminen, eikä papin ja vihkipaikan varaamista sovi unohtaa aivan tavallisissakaan häissä.

"Elämää ei voi rakentaa jääkaapeista, politiikasta, luottotiedoista ja ristisanatehtävistä. Se on mahdotonta. Eikä kukaan voi kauan elää ilman runoutta, väriä ja rakkautta."
Antoine de Saint-Exupéry

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit:

Lisätietoja: