Taide on elämyksellistä tietoa maailmasta

Markku Hakuri. Copyright: Satu Piispa

Taiteilijan työ on looginen jatkumo, joka muodostaa elämän läpi kulkevan polun, punaisen langan, ympäristötaiteen professorina Taideteollisessa korkeakoulussa toimiva Markku Hakuri kuvaa omaa työtään, johon vaikuttavat yleensä irralliset ja hetkelliset tapahtumat. "Tuntuu siltä, että millään teoillani ei ole keskenään johdonmukaista yhteyttä menneen ja tulevan välillä, yhdistämässä niitä jatkuvasti eteneväksi ketjuksi. Asiat ja tapahtumat ovat hetkiä ajassa ja paikassa, hetkiä, joille sattuma on antanut mahdollisuuden".

Hakuri työstää teoksiaan muun muassa puusta, paperista, höyhenistä, heinistä ja kakkupapereista. Ideat syntyvät arkipäivän realismista ja materiaaleista. Tekemisen tarpeen voivat synnyttää vaikkapa unet, hajut, ympärillä olevat ajankohtaiset tapahtumat tai ilmiöt. Ympäristötaiteen professori Hakurin uusimpaan näyttelyyn voi tutustua nettivideolla.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Copyright: Satu Piispa

Nettivideo kestää noin 6 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi Satu Piispa ja toimitti Oku Luukkainen. Tuotannon ohjasi Matti Markkanen.

Markku Hakuri (s. 1946) opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa 1971-72 ja Suomen Taideakatemian koulun taidemaalarilinjalla 1972-76. Hän on pitänyt useita näyttelyitä vuodesta 1973 alkaen. Hakuri tunnetaan myös lavastuksista ja puvustuksista, joita hän on tehnyt muun muassa Ryhmäteatterille, Kansallisoopperalle ja Kansallisbaletille. Taiteilijan mukaan "ympäristötaiteen tekeminen ja lavastaminen eivät eroa toisistaan. Lavastamisessa toki on rajaavia asioita, kuten aikatauluja ja määrärahoja, mutta ne ovat toisaalta helpottavia tekijöitä. Jos lavastukseen on käytettävissä 50 euroa, kokonaisuuden on synnyttävä sillä summalla".

Linkki:

Haastattelu on tehty Mikkelin taidemuseon avajaisten yhteydessä 3.4.2003.