Maalla, hiljaisuudessa on hyvä maalata

Copyright: Hanna Räty

Taidemaalari Hanna Räty maalaa elämäänsä valokuvien avulla. Teoksissa, jotka on toteutettu öljyväreillä, öljypastilleilla ja mehiläisvahalla, näkyy Rädyn elämänkaari kaupunkilaiselämän muuttuessa maalaiselämäksi ja nuoruuden vaihtuessa äitiydeksi. Nuorena äitinä ja taiteilijana tasapainoilu ei aina ole helppoa, sillä nyky-yhteiskunta ei mielin määrin arvosta kumpaakaan ihmisryhmää virkansa tärkeydestään huolimatta. Räty on kuitenkin onnellinen. Nyt, maalle muutettuaan, hänellä on tilaa työskennellä ja perheellä tilaa hengittää.

Hanna Räty asuu perheensä kera maaseudulla Juvalla vanhassa kyläkoulussa. Samasta talosta löytyvät niin koti kuin työpaikkakin. Hiljaisuuden keskellä on hyvä ammentaa mielikuviaan ulos ja maalata. Näyttelyihin Hanna Räty on osallistunut jo vuodesta 1995. Hän on myös toiminut taideopettajana kansalaisopistossa, nuorisoasiankeskuksessa ja ala-asteella. Opetustoiminta kiinnostaa Rätyä, mutta hän ihmettelee, miksi koulut eivät saa hyödyntää paikkakuntiensa omia taiteilijoita opetuksessa. Kouluja kiertävällä taiteilijalla olisi varmasti paljon annettavaa tuntiopetukseen, Räty uskoo.

Hanna Räty. Copyright: Matti Markkanen

Videolla Hanna Räty kertoo oman tiensä taiteilijaksi.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 11 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon on toimittanut Mervi Sensio, ja sen on kuvannut ja editoinut Matti Markkanen.