Mielihuvituksellista kielikuvitusta - hanskismi

Hanski Niiranen: Juuri se harja. Kuva: Katja Ohotnikova

Kun hinkua riittää, se voi olla sekä työpaikka että lempiharrastus. Hinku myös leviää ja tarttuu. Se on eteenpäin menemistä intohimolla. Hinku on pitäisi-sanan vastakohta. Näin syntyy omaperäistä taidetta ja ammattitaitoa Savonlinnassa.

Joskus, taidelukiossa, teimme luokan kanssa Savonlinnan näyttelykierroksen. Silloin mieleeni jäi ainoastaan yksi näyttely, jossa arkiesineet ja niihin liitetyt kommentit yhdistyivät todella hauskoiksi kokonaisuuksiksi. Muistan erään teoksen, jossa esillä oli saapas. Teoksen nimi oli "Eipäs". Toinen teos oli nimeltään "Liitutaulu" - taulu, jonka keskelle oli laitettu valkoinen liitu.

Muutamia vuosia myöhemmin huomioni herätti joukko kummallisia esineitä, jotka kummittelivat ympäri kaupunkia. Savonlinnan baarien nurkissa seisoi kirkkaanpunaisia, alastomia, kaljuja mallinukkeja. Pääpostin pihaan oli parkkeerattu vanha kokonaan punaiseksi maalattu volkkari. Kaupoissa myytiin massasta poikkeavaa olutta. Niitä kaikkia yhdisti yksi asia - kylkeen isoin valkoisin kirjaimin kirjoitettu sana Hinku. Aikani ihmeteltyäni kyselin ihmisiltä, mitä tämä tilataide saattaisi tarkoittaa. Minulle kerrottiin, että tämä oli savonlinnalaisen mainostoimiston mainos. Nimi Hinku jäi mieleeni.

Hanski Niiranen. Copyright Katja Ohotnikova

Seuraavan kerran törmäsin Hinkuun, kun kesällä 2001 kiersin lukemattomia savonlinnalaisia kesänäyttelyjä. Eteeni sattui Hinku-galleria. Yllätyksekseni huomasin, että näyttely koostui samanlaisista hauskoista kuvan ja tekstin kokonaisuuksista kuin se, jonka olin nähnyt joskus monta vuotta sitten ollessani taidelukiossa. Päättelin, että taiteilijan täytyy olla sama. Taiteilijan nimi oli Hanski Niiranen.


Kuka on Hanski Niiranen?


Hinku on rekisteröity tavaramerkki. Se on myös elämäntapa ja eräänlainen filosofia. Ensimmäinen näyttely nimeltään "Hanskismi" avattiin 1994 Savonlinnassa. Sitä lähtien Hinku-näyttelyitä on järjestetty paitsi Savonlinnassa myös Jyväskylässä ja Tampereella. Heinäkuussa, toimiston loma-aikana, tiloissa toimii Hinku-galleria.

Hanski Niiranen. Copyright Katja Ohotnikova
Mitä on hinku?
Notkea Hinku Laboratorio
Hanskin oma hinku


Kesällä 2001 järjestettiin Hanski Niirasen henkilökohtainen näyttely. Näyttelyssä esillä olivat Niirasen taulut ja taide-esineet. Näyttelyyn ei peritä sisäänpääsymaksua, mutta lähtiessä voi halutessaan suorittaa vapaaehtoisen ulospääsymaksun. Tänä kesänä samassa paikassa järjestettiin julistenäyttely. Tällä kertaa kokonaisuuden toteutti koko toimiston tiimi.

Linkki: