Inkerin suomalaiset kaipaavat näkyvyyttä

Inkerin lippu. Copyright: Tatjana Bykova, Viktor Uzhvijev

Toinen maailmansota käynnisti Inkerin suomalaisten vaellusvuodet. Arviolta 20 000 Inkerin suomalaista asuu edelleen karkoitusten jäljiltä hajallaan eri puolilla Venäjää, kaukana perinteisiltä asuinalueiltaan Pietarin ympäristössä. Suomeen on viimeisen reilun vuosikymmenen aikana muuttanut parisenkymmentä tuhatta inkeriläistä, eikä paluumuuttajien arki ole välttämättä ruusuista uudessa kotimaassa. "Haluaisimme koko kansalle paremman imagon ja siihen tarvitsemme median keinoja", Inkerin liiton varapuheenjohtaja Wladimir Kokko pohtii. Hänen mielestään on erityisen tärkeää tiedottaa suomalaisille veronmaksajille, miten Suomen valtion tuki käytetään Inkerissä suomenkielisen vähemmistön hyväksi.

Kokon mielestä inkeriläisten suurimpia haasteita Venäjällä on säilyttää suomen kielen taito ja kulttuuri. Suomen kieli on kova valtti Pietarin työmarkkinoilla, ja tällä hetkellä parikymppiset inkeriläiset hallitsevat suomea jo paremmin kuin nelikymppiset, ja Inkerin liiton kielikurssit pursuavat opiskelijoista. Inkerin liitto pyörii vapaaehtoisten varassa, ja taitavista kansalaisjärjestöissä toimivista työntekijöistä on jatkuvasti pulaa. Kokko toivoo, että Suomesta löytyisi yhteistyökumppaneita kouluttamaan inkeriläisille erityisesti tiedottamiseen, yrittäjyyteen ja matkailuun liittyviä asioita.

Wladimir Kokon haastattelu nettivideona.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Wladimir Kokko. Copyright: Matti Markkanen

Nettivideo kestää noin 5 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon toimitti Päivi Kapiainen, kuvasi sekä leikkasi Matti Markkanen. Videon kuvituksena on käytetty Minna Surakan, Tatjana Bykovan ja Viktor Uzhvijevin valokuvia sekä Jyri Alanteen piirroksia.

Inkerin liiton tärkein yhteistyökumppani Suomessa on työministeriö. Jatkossa liitto etsii yhteistyömahdollisuuksia myös opetusministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa saadakseen toimintaansa monipuolisuutta. Tärkeitä suomalaisia yhteistyökumppaneita ovat muun muassa myös Inkeri-keskus ja Villa Inkeri.

Inkerin suomalaisia arvioitiin olevan kymmenisen vuotta sitten Venäjällä noin 60 000. Viimeisen vuosikymmenen aikana Suomeen arvioidaan muuttaneen vajaat 20 000 Inkerin suomalaiset sukujuuret omaavaa paluumuuttajaa. Wladimir Kokko sanoo inkeriläisten olevan tällä hetkellä "liikkeessä oleva kansa, josta osa on Suomessa, osa muuttamassa sinne ja osa palaamassa takaisin Inkeriin".

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: