Katja ja Nikolai ovat Inkerin suomalaisia

Copyright: Jyri Alanne

Melkeinpä jokainen suomalainen on joskus kuullut puhuttavan Inkerin suomalaisista, mutta keitä he ovat? Inkeriläisistä puhutaan mummoutuvana suomenkielisenä kansana siellä jossakin, Pietarin seudulla. Mutta minkälaisia ovat nuoret inkeriläiset, jotka opiskelevat Venäjällä ja toivovat pääsevänsä elämässä eteenpäin aivan kuten kaikki muutkin nuoret. Katja Ignatieva opiskelee yliopistossa toista vuotta ja Nikolai Kokko jo neljättä.

Katja Ignatievan passissa lukee hänen olevan venäläinen, vaikka hänen isoisänsä oli Inkerin suomalainen. Hän on syntynyt Pietarissa ja opiskeleekin tällä hetkellä Pietarin valtion yliopistossa tiedotuksen johtamista. Katjaa kiinnostaa kaikki uuteen teknologiaan, tietokoneisiin ja tiedotukseen liittyvä. Sukulaisia hänellä on edelleen Suomessa.


Mitä opiskelet yliopistossa?
Minkälaista työtä haluaisit tehdä?


Katja Ignatieva. Copyright: Jyri Alanne

Katjaa kiinnostavat omat juuret ja hän käykin äitinsä kanssa inkeriläiskuorossa, jossa oppii tuntemaan enemmän omaa kulttuuria ja tapaa uusia inkeriläisiä ihmisiä. Katjan venäläisille kavereille Inkerin suomalaisuus on tuntematon käsite, eikä heistä moni tiedäkään hänen kuuluvan vähemmistökansalaisuuteen.


Miltä tuntuu olla inkeriläinen Venäjällä?


Nikolai Kokko on kotoisin Pietarista. Hänen isänsä on kotoisin Aron kylästä Inkerinmaalta. Nikolai pitää itseään Inkerin suomalaisena ja tuntee juuriensa olevan Inkerinmaalla, eikä Pietarissa, vaikka asuukin siellä.


Minkälaista on olla inkeriläinen Venäjällä?


Nikolaita kiinnostaa erityisesti Itämeren yhteistyö eli Suomeen, Ruotsiin ja Baltian maihin liittyvät asiat. Hän opiskeleekin kansainvälisiä suhteita pääaineenaan maailman politiikka. Opinnot kestävät kaikkiaan viisi vuotta. Sitten pitäisi tehdä diplomityö, jonka jälkeen pitää päättää, jatkaako syventäviä opintoja vielä kaksi vuotta vai yrittääkö päästä töihin jonnekin.

Nikolai Kokko. Copyright: Jyri Alanne
Mitä aineita opiskelet?
Luuletko pääseväsi töihin valmistumisen jälkeen?


Pietarin valtion yliopisto on mittasuhteiltaan valtava. Etäopiskelijat mukaan luettuna opiskelijoita on yli 25 000 ja tiedekuntia 20. Ulkomaalaisia Nikolain tiedekunnassa opiskelee 3-5 prosenttia kaikista opiskelijoista.

Nikolaita askarruttaa kansainvälisten politiikan opiskelijana köyhien ja rikkaiden maiden välinen ero. Hän pitääkin tärkeänä, että maailmaa kehitettäisiin parempaan suuntaan erityisesti kansojen välisten varallisien erojen suhteen.


Miten haluaisit vaikuttaa maailman asioihin työlläsi?


Nettitiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: