Jan Kailan teokset syntyvät arkipäivästä

Kaksi kuvaa muotokuvasarjasta 'Olen erilainen joka hetki' Copyright: Jan Kaila

Kirkkonummella asuva Jan Kaila aloitti taiteellisen uransa valokuvaajana, mutta on uudemmassa tuotannossaan valmistanut myös erilaisia esineisiin, teksteihin ja videoihin perustuvia töitä. Kaila suoritti kuvataiteen tohtorin tutkinnon ensimmäisenä valokuvaajana vuonna 2002 ja toimii tällä hetkellä Kuvataideakatemian jatkotutkinto-osaston professorina. Jan Kailan tunnetuimpiin töihin kuuluu muotokuvasarja Elis Sinistöstä, joka on jäänyt erityisesti myös taiteilijan itsensä mieleen.

Jan Kaila kertoo, että hänestä tuli taiteilija monen sattuman tuloksena. "Minulla oli aluksi ihan muita suunnitelmia ja taide harrastuksena, mutta sitten harrastuksesta tuli työ", Kaila muistelee taiteilijanuransa alkuaikoja. Taiteilija on saanut vaikutteita omaan tuotantoonsa muilta valokuvaajilta, valokuvista sekä kuvataiteista. Kaila ei pidä taiteilijan ammattia helppona ja uskoo, että varsinkin Suomessa moni taiteilija ansaitsisi paremmin jossakin muussa ammatissa.


Millaista on olla taiteilijana Suomessa?


Kaila suoritti kuvataiteen tohtorin tutkinnon Helsingin Kuvataideakatemiassa vuonna 2002. Hän on ensimmäinen ja ainoa valokuvaaja, joka on kyseisen tutkinnon suorittanut. Taiteilija Kaila lähti suorittamaan tohtorin tutkintoa, koska halusi oppia uusia asioita. Hänestä oli myös jännittävää olla mukana prosessissa, joka tapahtuu ensimmäistä kertaa. Nykyään Kaila toimii Kuvataideakatemian jatkotutkinto-osaston professorina. Hän viihtyy työssään erittäin hyvin, vaikka se rajoittaakin taiteen tekemistä.

Jan Kaila. Copyright: Katriina Partanen
Työn vaikutus taiteilijan työhön


Taiteilija Kaila saa ideat töihinsä arkipäiväisestä elämästä. Uudemmassa tuotannossaan hän on käyttänyt valokuvien lisäksi myös esineitä, tekstejä, vaatteita ja videoita. Mikkelin Valokuvakeskuksessa kesäkuun puoliväliin asti avoinna olevassa näyttelyssä on esillä töitä, joilla on keskeinen merkitys Kailan uudemmassa tuotannossa. Näyttely koostuu kolmesta työstä - Sanomisia, Mitä-Missä-Milloin ja Olen erilainen joka hetki - jotka poikkeavat toisistaan hyvinkin paljon. Sanomisia-työ koostuu kummallisista pikku-uutisista, jotka on poimittu eräästä paikallislehdestä. Kailan tarkoituksena oli luoda teksteistä kuvanomaisia, mikä edellytti tietyn pohjustustekniikan ja värien käyttöä. Mitä-Missä-Milloin -työ koostuu ennen vuotta 1985 ilmestyneistä Mitä-Missä-Milloin -kirjoista ja niistä otetuista katastrofivalokuvista. Työn lähtökohtana on arkipäivä ja sen tapahtumat.


Mistä idea Sanomisia-työhön?
Mitä-Missä-Milloin?


Copyright: Katriina Partanen

Ehkä tunnetuin Jan Kailan töistä on kuitenkin muotokuvasarja 92-vuotiaasta Elis Sinistöstä. Työ sai alkunsa, kun Sinistö väitti, ettei hänestä saa kahta samanlaista kuvaa. Kaiken kaikkiaan Kaila otti Sinistöstä 105 muotokuvaa, eikä yksikään ollut samanlainen. Kaila aloitti Elis Sinistön kuvaamisen 1980-luvun puolivälissä ja se jatkui aina vuoteen 2004 saakka. "Se oli projekti, johon tuli koottua se, miten itse muuttui kuvantekijänä 20 vuoden aikana", Kaila miettii.


Mistä idea lähteä kuvaamaan Elis Sinistöä?


Tulevaisuudessa Kaila keskittyy taas valokuvaukseen, sillä se on jäänyt nyt melko vähäiseksi. "Tulen toivottavasti esittämään uusia valokuvia parin vuoden sisällä", Kaila lupaa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: