Nurmes on Suomen joululaulukaupunki

Nurmeksen joulumusiikin taiteellinen johtaja Jouni Pirinen. Copyright: Maija Loginen

Joulu on tärkeä asia suomalaisille, tuohan se valoa ja iloa vuoden synkimpään aikaan. Joulu on tärkeää aikaa myös suomalaiselle matkailulle, sillä monet kaupungit houkuttelevat matkailijoita joulun varjolla. Me suomalaiset julistamme mielellämme, että se oikea joulupukki asuu Suomessa. Nurmeksen kaupungissa on keskitytty tavanomaisen jouluhulinan sijaan niihin jouluelämyksiin, joita musiikki tuo tullessaan. P. J. Hannikainen, Immanuel-jouludraama, Nurmeksen joulumusiikki ja joululauluarkisto ovat ne peruskivet, joiden päälle rakennetaan Suomen joululaulukaupunkia.

Jo kymmenen vuoden ajan Nurmeksen joulumusiikki on soinut taiteellisena johtajanaan Jouni Pirinen. Vuosiin mahtuu kaksi kansallista joululaulujen sävellyskilpailua, Nurmeksen julistaminen Suomen joululaulukaupungiksi, joululauluarkiston perustaminen ja joululaulukaupungin virtualisointi.


Miksi Nurmes on Suomen Joululaulukaupunki?


Vuonna 1994 järjestettiin ensimmäinen kansallinen joululaulujen sävellyskilpailu, johon lähetettiin 201 uutta laulua. Näistä lauluista julkaistiin Uusia Joululauluja -kirja. Vuonna 1999 järjestettiin toinen kilpailu, johon osallistui 550 laulua.


Joululaulukilpailujen voittajakappaleiden esittely
Kuka säveltää joululauluja?


Ensimmäisen kilpailun laulut muodostivat pohjan Nurmeksen joululauluarkistolle, jonka suojelijaksi lupautui rouva Eeva Ahtisaari. Arkisto perustettiin joululaulukaupungiksi julistautumisen yhteydessä vuonna 1997.

Seuraavana vuonna arkisto laajeni huomattavasti, kun sinne saatiin säilytettäväksi Tuomas Piirosen merkittävä joululaulujen kokoelma. Piirosen arkisto on Suomen kattavin suomalaisten joululaulunuottien kokoelma. Se sisältää 3 555 joululaulua, jotka ovat joko suomenkielisiä tai suomennettuja. Niistä eri sävelmiä on n. 3200 kappaletta, ja säveltäjiä on 1114.

Tällä hetkellä arkistossa on yli 4000 joululaulua. Osa lauluista on julkaistu joululaulukaupungin www-sivujen yhteydessä olevassa Tuomas-nettitietokannassa. Lauluihin voi tutustua myös Nurmeksen kaupunginkirjastossa, josta saa tietoa laulujen tekijänoikeuksista.

Graafikko Anu Vanaksen suunnittelema juliste: Nurmes - Suomen joululaulukaupunki. Copyright: Maija Loginen
Joululauluarkisto


Vuonna 2001 Nurmeksen kaupunki täytti 125 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi päätettiin järjestää kolmas joululaulujen sävellyskilpailu. Kilpailun säännöt julkaistiin joulukuussa 2002 ja kilpailutyöt pitää jättää viimeistään lokakuussa 2004. Kilpailun tulokset julkistetaan promootiojuhlassa 9.12.2004, jolloin on kulunut 150 vuotta P.J. Hannikaisen syntymästä.


Kolmas joululaulujen sävellyskilpailu
Lempijoululaulu ja joulumusiikin tulevaisuus