Markku Kääriäinen on kulttuurialan monitoimimies

Markku Kääriäinen. Copyright: Panu Kajova

Elokuvat ovat kuuluneet aina mikkeliläisen kultturialan moniosaaja Markku Kääriäisen työuraan ja harrastuksiin. Hän on toiminut elokuva-alan läänintaiteilijana, pyörittänyt Räntää ja Loskaa -elokuvafestivaalia Mikkelissä, tehnyt taiteilijaesittelyjä Internetiin ja kouluttanut.

Kääriäinen hurahti elokuviin opiskeluaikoina Jyväskylässä ja Tampereella. Tutuiksi tulivat elokuvakerhot ja lyhytelokuvafestivaalit. Jerry Lewisin elokuvat muiden joukossa kolahtivat ja saivat aikanaan valitsemaan kulttuurialan myös työuraksi. Mikkelissä hän päätyi järjestämään elokuviin liittyviä tapahtumia Etelä-Savon taidetoimikunnalle. Maakunta ei ole varsinaista elokuvan tekoseutua, mutta Etelä-Savossa kuvattuja kohtauksia löytyy tunnetuistakin elokuvista.


Eteläsavolaisen elokuva-alan vaiheita ja toimijoita


Osa Markku Kääriäisen omista tuotannoista löytyy Internetistä. Hänen vuosien työnsä on ollut tehdä paikallisista taiteilijoista laajoja esittelyjä Internetiin. Oman esittelynsä ovat saaneet muun muassa kirjailija Mari Mörö, valokuvaaja Ari Jaskari, kuvataiteilija Paavo Pelvo ja näyttelijä Tarja Heiskanen (nyk. Pyhähuhta).


Verkkotuotannoissa pääsi perehtymään eri taiteisiin
Monen tuotannon tekeminen oli pitkä prosessi


Copyright: Panu Kajova

Kulttuurialalla pitäisi venyä moneen ja kouluttautua pitää koko ajan. Markku Kääriäinen on tottunut opettelemaan koko ajan uutta ja kehittämään digitaalisen tekniikan osaamistaan. Tällä hetkellä hän myös kouluttaa digitaaliseen valokuvaukseen ja videokuvaukseen työpajojen opiskelijoita. Kansalaismedia Miämedian myötä koulutukset ovat laajentuneet myös kylätoimijoihin ja kansalaisaktiiveihin.


Mistä Miämediassa on kysymys?


Markku Kääriäinen on lähes aina ollut pätkätyöläinen. Nykyään hän arvostaisi jo kuukausipalkkaakin ja arvioi, että pätkät sopisivat nuoremmille paremmin.


Pätkätyö voi olla hauskaakin


Copyright: Panu Kajova

Kulttuurialallakin voi elää maakunnissa, kunhan jaksaa koko ajan pitää työtaitoaan vireillä ja kouluttautua. Helppoa se ei siis ole, mutta Markku Kääriäisen esimerkki osoittaa, että kuitenkin mahdollista. Koulutuksen tarjoajien pitäisi kuitenkin miettiä, onko järkeä kouluttaa alalle ihmisiä, jos töitä ei ole. "Pitää muistaa, että tavalliset työtkin pitää jonkun tehdä".


Mitä mietit media-alasta tänään?
Miten kulttuurista voisi saada leivän Etelä-Savossa?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: