Elokuva teki Ville Haapasalosta tähden Venäjällä

Käki-elokuva. Ville Haapasalo

Venäjällä tällä hetkellä tunnetuin suomalainen näyttelijä Ville Haapasalo lähti liki pitäen mielijohteesta opiskelemaan näyttelijäksi Venäjällä. Hänen uusin elokuvansa, Käki, on voittanut lukuisilla festivaaleilla palkintoja ja kunniamainintoja. Elokuvaa on myyty useimpiin Euroopan maihin ja Japaniin.

Käkielokuvan tyylilajin Ville luonnehtii pohjoiseksi saagaksi. Se ei perustu tosiasioihin, vaan on puhtaasti keksitty tarina. Muutamaa joukkokohtausta lukuun ottamatta elokuvassa on vain kolme näyttelijää: suomalainen ja venäläinen sotilas ja saamelainen nainen. Kaikki puhuvat vain omaa äidinkieltään, eivätkä siten ymmärrä toistensa puhetta. Elokuvan väittämä on Villen mukaan, että kun ihmiset oppivat tuntemaan toisensa, he eivät enää halua sotia keskenään ja vakuudeksi hän kertoo, ettei voisi unissaankaan kuvitella joutuvansa sotimaan venäläisiä näyttelijä- ja muita kavereitaan vastaan.

Nettivideolla Ville Haapasalo kertoo Käki-elokuvasta.


56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 8 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Haastattelijana videolla on Markku Kääriäinen, videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen. Videolla on mukana näytteitä Käki-elokuvasta.

Ville Haapasalo läksi Venäjälle opiskelemaan näyttelijäksi melkeinpä hetken mielijohteesta tietämättä edes sitä, että matkustamiseen tarvitaan viisumi. Asiakirjat kuitenkin järjestyivät eivätkä teatteriopinnotkaan päättyneet alkuunsa, koska Haapasalo ei omien sanojensa mukaan alkuun kielitaidottomana ymmärtänyt, vaikka hänet olisi komennettu ulos.

Opiskelu sujui kielen oppimisen jälkeen, ja neljäntenä vuonna Villeä onnisti. Hän pääsi näyttelemään Alexander Rogozhkin ohjaamaan ja käsikirjoittamaan elokuvaan Kansallisen metsästyksen erikoisuuksia. Suunnattoman suosion saavuttanut elokuva oli tarkoitettu satiiriksi venäläisten juomatavoista, mutta suuri yleisö otti sen kansankomediana. Tässä elokuvassa hän esittää hieman naiivia suomalaista Venäjän perinteiden tutkijaa, joka sattumalta hän tapaa venäläisen metsästysseurueen. Seurueen ensisijaisena päämääränä ei suinkaan ollut metsästys vaan vodkan juonti. Villen analyysin mukaan elokuvan suosio pohjautuukin juuri tähän, koska moinen meno oli venäläisille uutta valkokankaalla.

Käki-elokuva

Villen seuraavat elokuvat ovat myös olleet kansankomedioita, minkä vuoksi hän ja useammassa elokuvassa hänen kanssaan esiintynyt Viktor Bitskov kokivat jääneensä jumiin rooleihinsa. Muuttaakseen yleisön käsityksiä he kehittivät yhdessä alun perin näytelmäksi tarkoitetun idean Suomen Lapissa tapahtuvasta tarinasta. Käsikirjoituksen tekijäksi he pyysivät ohjaaja Aleksander Rogozkinin. Hän ilmoitti kolmen päivän kuluttua, ettei tarinasta tullut näytelmää vaan elokuva sekä kertoi ohjaajansa elokuvan, jos idean esittäjät pystyvät hankkimaan sille rahoituksen. Elokuva onkin rahoitettu osittain siten, että näyttelijät eivät vaatineet palkkiota työstään vaan sijoittivat ne elokuvaan.

Sijoitus näyttää hyvinkin kannattavalta, sillä vuoden 2002 Moskovan filmifestivaalit palkitsivat Käki-elokuvan ja Villen roolisuorituksestaan ja monilta muiltakin filmifestivaaleilta on tullut palkintoja ja kunniamainintoja. Villen kuudes rooli kokoillan elokuvassa on myyty tähän mennessä useimpiin Euroopan maihin sekä Japaniin ja Yhdysvaltoihin, jossa se aloittaa elokuvateattereissa tämän vuoden alussa ulkomaiseksi elokuvaksi suurella, 80 kopion määrällä.