Perhokalastaja uskoo kestävään kehitykseen

Copyright: Hannu Pakarinen

Koskikalastusseuraa Mikkelissä lähemmäksi 10 vuotta vetänyt Hannu Pakarinen on kalastellut ympäri maailmaa. Tutuiksi hänelle on tullut niin virvelöinti, vetouistelu, onginta, pilkintä, kuin sukelluskalastuskin, mutta mieluisin kaikista on perhokalastus. Lohen perhokalastus ja Suomen Lapin Tenojoki viehättävät häntä suuresti. Hän toivoisi kehitystä Suomen kalastuskulttuuriin ja kalastuspolitiikkaan niin, että kalakannat otettaisiin huomioon vesirakentamisessa ja ihmiset oppisivat suojelemaan luontaisia kalakantoja.

Kalastus on kuulunut Pakarisen elämään jo varhaisesta lapsuudesta asti eli jo liki 50 vuotta. Pääasiassa hän on kalastanut Suomen lisäksi Norjassa, Kuolan niemimaalla ja Jäämerellä. Hän on pyrkinyt pitämään aina kalastuksensa ja kalastusmatkansa säästöbudjetissa, jotta harrastukseen ei kuluisi liikaa rahaa. Omien kalastusvälineiden, vieheiden ja perhojen valmistaminen, jonka Hannu aloitti jo nuorena, auttaa säästämään jonkin verran. Omien välineiden valmistaminen tuo myös oman lisänsä harrastukseen ja antaa siitä enemmän.

"Ansiomielessäkin on joskus tullut uistimia jossain määrin tehtyä, mutta se jäi pois kuvioista vuosia sitten. Jos haluaa harrastaa näitä asioita, niin ei pidä ruveta tekemään ansiomielessä, sillä se tappaa harrastuksen ja tekee siitä liian arkista" Pakarinen kertoo.

Pakarinen pitää monista eri urheilukalastusmuodoista, mutta perhokalastuksen ja erityisesti lohen perhokalastuksen hän kertoo olevan lähimpänä sydäntään. Jokavuotinen kalastusmatka Tenolle on yksi kohokohta kalastuskaudessa.


Mikä viehättää perhokalastuksessa?


Perhokalastus pyörii Pakarisen elämässä hyvin keskeisenä asiana, sillä Mikkelin koskikalastajat ry:n puheenjohtajana ja toiminnan vetäjänä hänellä riittää puuhaa ympäri vuoden. Yhdistystoiminta antaa paljon harrastukselle, mutta joskus hommia riittää jopa aivan liiaksi asti. Ponnistelut kalastusseuran eteen kannattavat, sillä sitten kesäisin on mukava tutkia kosken rannalla luontoa, hyönteismaailmaa ja eläimistöä. Perhokalastusta voitaneenkin hänen tapauksessaan sanoa elämäntavaksi.

Perhoilla pyydettävistä kaloista Pakarisen paistinpannuun ei monikaan päädy, sillä arvokalakannat ovat Suomessa niin vähäisiä, etteivät ne kestä tappamista. Hän on puhunut paljon eri tilaisuuksissa monissa maissa suositun "pyydystä ja päästä" -kalastuksen puolesta, ja toivoisikin saman kalastuskäytännön kotiutuvan myös yleisesti Suomeen. Lapin lohireissuilta hän on kuitenkin ottanut syömäkalat, sillä pohjoisen kalakannat ovat vielä kuitenkin kohtuullisen hyvät. Suomen kalastuskulttuuria ja kalastuspolitiikkaa pitäisi kuitenkin hänen mukaansa kehittää monelta osalta.

Hannu Pakarinen. Copyright: Hannu Pakarinen
Miten suomalaista kalastuskulttuuria olisi parannettava?
Mitä mieltä olet kestävästä kehityksestä?


Suurimmat lohet ovat Pakariselta päässeet karkuun ja hän kertookin pyytävänsä vielä sitä elämänsä suurinta lohta. Tähän mennessä suurin on ollut noin kymmenkiloinen. Lopuksi vielä neuvo aloitteleville perhokalastajille:


Mitä vinkkejä antaisit aloittelevalle perhokalastajalle?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: