Markkinamiehen vikaa pitää olla laulajallakin

Kari Kanto.

Mikkeliläistenori Kari Kanto on kiertänyt maailmaa rekan ratissa ja maailman konserttilavoilla. Reilut kymmenisen vuotta sitten Kari Kanto lauleskeli pääasiassa ajellessaan rekkaa. Kuusi vuotta sitten hän hyppäsi oravanpyörästä ja ryhtyi päätoimiseksi laulajaksi. "Olen pärjännyt omalla tyylilläni, kun on vähän markkinamiehen vikaa", sanoo parhaillaan Kiinaan toista kertaa esiintymään lähdössä oleva laulaja.

Vuosia sitten Kari Hyyryläinen teki laulukeikkoja Espanjan aurinkorannikolla. Sukunimi ei kuitenkaan vetänyt yleisöä ja tuttava ehdotti taitelijanimeksi Kantoa, joka tarkoittaa italiaksi c:llä kirjoitettuna laulua. Nimi vaihtui ja oma italialaisvoittoinen tyyli löytyi klassisen musiikin ja oopperan välimaastosta.


Koska laulajanurasi alkoi?
Miksi laulat italiaksi?


Musiikkiopistossa Kari Kanto aloitti vasta 27-vuotiaana. Löysä harrastus muuttui ammatiksi vähitellen. Yksi tärkeistä ihmisistä oli tanskalainen huippuoopperalaulaja, jonka avulla löytyi viideksi vuodeksi hyvä laulunopettaja. Tärkeä etappi oli myös stipendi Saksaan opiskelemaan. Nyt Kanto konsertoi ja tekee yhteistyötä yritysten kanssa. Käytännössä yritykset usein tarjoavat konserttielämyksiä ilmaiseksi asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen. Kannon kanssa lavalla on viime aikoina nähty usein mm. mikkeliläissyntyinen pianotaiteilija Janne Palmiola ja mäntyharjulaissyntyinen sopraanotähti Taina Piira.


Kuinka vedät rajan työn ja vapaa-ajan välille?


Viime syksynä Kanto sai yllättäen kutsun Kiinaan esiintymään. Katsojia kertyi yli 40 minuutin ohjelmalle arviolta kolmekymmentä miljoonaa. Uusi matka Kiinaan on suunnitteilla haastattelua tehtäessä.


Oliko ensimmäinen Kiinan esiintyminen iso askel urallasi?


Kari Kanto.

Laulajan työstä on glamour usein kaukana. "Tämä työ on sellaista itsensä kehumistakin, että saisi keikkaa", miettii laulaja. Kanto pohtii, että ajan myötä laulajankin työhön tulee arkipäiväisyyden leima ja suuriakin lavoja kiertäviä tähtiä varmasti joskus väsyttää. Toivoa sopii vain, ettei väsymys näy kuuntelijoille saakka.


Ketkä ovat omia suosikkiesiintyjiäsi?
Minkälaiset tulevaisuuden suunnitelmat sinulla on?


Tämän jutun ovat tuottaneet Suomen Nuoriso-opiston matkailualan perustutkinnon opiskelijat osana äidinkielen opetustaan.