Muistoja Kannakselta

Pentti Oksanen oli kesällä 1944, vain kaksikymmenvuotiaana, panssarintorjuntajoukkueensa johtaja Laatokan pohjoispuolella. Syvärille hän oli tullut jo tammikuussa 1942 käytyään ensin vapaaehtoisena alokaskoulutuksen.

Aika Aunuksessa on säilynyt Oksasen mielessä pienintä yksityiskohtaa myöten. Niinpä kirjoitustyössä hän tarvitsi lähinnä vain karttaa etäisyyksien tarkistamiseen. Kartta on vuodelta 1934 oleva Itä-Karjalan kartta. Samaa karttaa Oksanen levitteli jo vuonna 1944 Syvärin metsissä, ja samalla kartalla on keskeinen osa myös romaanissa Syvärin perintö.

Syvärin perinnön Oksanen sanoo olevan kunnianosoitus rintaman rivimiehille sellaisina kuin nämä parhaimmillaan olivat. Rivimies Tapani Lampi ottaa kuljettaakseen kaatuneen ystävänsä Erkki Mannosen repun, arvaamatta että repun sisältä löytyy arvokasta tietoa.

Laatokan pakolaisissa taas pääosissa ovat nuoret lotat, jotka pakenevat vihollista pitkin Karjalan metsiä ja Laatokan rantoja. Molemmat romaanit ovat autenttisia kuvauksia ja sisältävät myös jännittävän juonen.

Laatokan pakolaiset edustaa jermukirjallisuutta harvinaisempaa "lottakirjallisuutta". Romaanillaan Oksanen haluaa muistuttaa, että sota ei ollut pelkästään miesten vaaraa ja kärsimyksiä. Oksasen mielestä lottien sodan kuvaamisessa on usein lähdetty väärille poluille.

© Kaisa Parta/ Nettiradio Mikaeli 1998