Nettiradio Mikaelin kirjallisuussivut

Kirjallisuus - yleistä

Kirja siirtyy tietoverkkoon
Mitä kirjailijalle merkitsee se, että tuotantoa aletaan julkaista Internetissä? Löytyykö maksajia ja mitä tapahtuu tekijänoikeuksille. Neljä kirjailijaa kertoo näkemyksiään uuden teknologian ja vanhan kulttuurin rinnakkaiselosta. (kokonaisuus on vuodelta 2002)

Korpikansan tulkki oli myös eurooppalainen kirjailija
Kirjailija Joel Lehtonen tunnetaan parhaiten Putkinotko-sarjastaan. Savolaisen ryysyläiskansan kuvaajana mainetta niittänyt Lehtonen oli myös taitava matkakuvaaja. (kokonaisuus on vuodelta 2002)

Marja-Liisa Vartion kiihkeä elämä
Marja-Liisa Vartio (1924-1966) ehti lyhyen ja kiihkeän uransa aikana kirjoittaa laajan tuotannon runoutta, proosaa ja proosarunoutta. Etelä-Savon Säämingistä kotoisin ollut Vartio oli 50-luvun johtavia modernisteja, jota on luonnehdittu suomalaisen proosan uudistajaksi. (tutkijahaastattelu on vuodelta 2002)

Satujen taikaa
Saduissa voi tapahtua mitä tahansa. Arvostetaanko satuja? Mitä sadut merkitsevät lapselle? Muuttuvatko sadut? Äänessä kirjailija Timo Parvela, lastentarhan opettaja, mummo ja mukuloita. (haastattelut ovat vuodelta 1999)

Salaisuuksien kiehtova maailma
Salaisuudet ovat kautta aikojen kiehtoneet ihmismieltä. Salaisuudet, kuten myös tunnustukset ja paljastukset, ovat kiinnostaneet myös kirjailijoita kautta aikojen. (kokonaisuus on vuodelta 2002)

Toden rinnalle tarvitaan tarinoita
Kovan faktan rinnalle meistä jokainen kaipaa tarinoita elävöittämään ja syventämään inhimillistä elämäämme. Kirjailijoiden ja käsikirjoittajien lisäksi ammattimaisten tarinankertojien joukkoon kuuluu yrityskouluttajia ja uusien jakelukanavien taitajia. (kokonaisuus on vuodelta 2000)

Kirjailijahaastatteluja

Anne Leinosen kirjat syntyvät ketjukirjoittamalla
Eteläsavolaisen Anne Leinosen treeni kirjailijan ammattiin alkoi vaivihkaa jo kouluaikoina, kun juvalaiset koulutytöt vaihtelivat päivittäin tekstinpätkiä kirjoittaen kauhutarinoita jatkokertomuksina. Nyt kirjoja syntyy lapsuusystävän, Eija Laitisen kanssa ketjukirjoittamalla puolentoista vuoden välein. (haastattelu on vuodelta 2004)

Elämänmuutos sysäsi kirjailijan uralle
Ennen kokopäiväiseksi kirjailijaksi ryhtymistään mikkeliläinen Marja Myyryläinen työskenteli Mikkelin lääninhallituksessa sivistystoimen tarkastajana. Vanhempien dementoitumisen seurauksena syntyi kaksi kaunokirjallista teosta: runoteos Kahdesti lapsi ja proosateos Vieras huone. (haastattelu on vuodelta 2003)

Esko-Pekka Tiitinen: "Aihe valitsee muodon"
Pohjoiskarjalainen taiteiden moniottelija Esko-Pekka Tiitinen tunnetaan lastenkirjoistaan, nuorisoromaaneistaan, runoistaan, kuvataiteestaan ja näytelmistään. (haastattelu on vuodelta 2003)

Kirjoittaminen on kovaa työtä
Inka Nousiainen on julkaissut neljä kaunokirjallista teosta, joista uusin Kaksi kevättä julkaistiin keväällä 2001. "Kirjoittaminen vain on ollut aina mukana ja luonteva tapa ilmaista itseä". (haastattelu on vuodelta 2001)

Mari Mörö kirjoittaa intohimoisesti ja käytännönläheisesti
Tuotteliaan Mari Mörön etätyöpisteessä syntyy novelleja, romaaneja, kuunnelmia, pakinoita, sketsejä sekä elokuva- ja televisiokäsikirjoituksia eri-ikäisille lukijoille. (haastattelu on vuodelta 2004)

Reijo Honkosen tyylilaji on alavireinen komiikka
Mikkeliläistyneen kirjailija Reijo Honkosen mielestä komiikka tai huumori on silloin komeimmillaan, kun siihen saa heitettyä sekaan surua tai tummia sävyjä. (haastattelu on vuodelta 2004)

Salla Simukka kirjoittaa rajusti tavallisista nuorista
Kirjailija Salla Simukka kertoo erilaisista nuorista, niistä tavallisten kotien kasvateista. Hänestä raju proosa ei välttämättä vaadi rajua aihetta, vaan rajuus syntyy tavasta tuottaa tekstiä. (haastattelu on vuodelta 2004)

Nuorisokirjallisuus

Fantasiakirjoilla on fanaattinen lukijakunta
Fantasiakirjojen suosio on kasvanut roimasti viime aikoina. Osaltaan tähän ovat vaikuttaneet kirjojen pohjalta tehdyt elokuvat ja tietokonepelit. (juttu on vuodelta 2004)

Heppahullut ja nörtit -kuka lohduttaisi kirjailijaa?
Miten voi suomalainen nuorisokirjallisuus - entä kirjailijat? Laajassa kokonaisuudessa asiaa pohtivat tekijät, tukijat, lukijat ja pedagogit. (haastattelut ovat vuosilta 1998-1999)

Harrastajakirjallisuus

Haaveista todeksi -novellistiksi
Eläkepäiviksi motivoivaa toimintaa: pankinjohtaja Jouko Rönkä on julkaissut jo kaksi omakustannetta. (haastattelu on vuodelta 1998)

Kulttuurista tuli Pirkko Heikkiselle elämäntapa
Pirkko Heikkinen on ollut mukana kehittämässä Mikkelin kulttuurielämää yli kolmekymmentä vuotta. Parhaiten Heikkinen tunnetaan kirjoittajakoulutuksen vetäjänä. (haastattelu on vuodelta 2002)

Copyright: Maija Ripatti

Luova kirjoittaminen
Suomalaiset ovat ahkeria pöytälaatikkokirjoittajia. Nykyisin ei moni nouse esikoiskirjailijaksi samaan tapaan kuin Waltarin aikoihin, vaan takana on kirjoittajakursseja ja -kouluja. (haastattelut ovat vuosilta 1998-1999)

Sotaherrat eivät tiedä rintamamiehen arjesta mitään
Talvisodassa Taipaleenjoella taistellut Edvard "Eetu" Kuivalainen kirjoitti 80-luvun alussa kahdessa vuodessa yli 200 sivun muistelmat elämästään. Nettiradio Mikaeli julkaisi 95-vuotiaan veteraanin muistelmat. (haastattelu on tehty keväällä 2004)

Totta ja tarua kesästä 1944
Mäntyharjulainen opettaja Pentti Oksanen on kirjannut sotavuosien tapahtumia romaaneihin. (haastattelu on vuodelta 1998)