Tarinoita - niin tosia

Ihminen on tarinoita kertova eläin. Tiedon rinnalle ihminen kaipaa tarinoita, sillä ne auttavat ymmärtämään elämää ja miettimään vaihtoehtoisia tapoja selviytyä tulevaisuudesta. Ammattimaisesta tarinankerronnasta povataan alkaneen vuosituhannen kuumaa ammattiryhmää. Kirjailijoiden ja käsikirjoittajien lisäksi ammattisten tarinankertojien joukkoon liittyy yrityskouluttajia ja uusien jakelukanavien taitajia.

  • "Tarinoiden avulla voi vähentää epävarmuutta yrityksissä", sanoo kehitysjohtaja Mika Aaltonen BNL Informationista. Hän on ollut mukana kehityshankkeissa, joissa tarinaa on käytetty apuna yrityksen kipuillessa muutosten ja kriisien keskellä.

  • "Mikä olisi sinun elämäntarinasi otsikko?", kyselee Marja-Riitta Vainikkala Suomen elämänkerta-akatemian kirjoittajilta Kärsämäellä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kannattaa kirjoittaa päivittäin siitä, mikä mielessä liikkuu.

  • "Omia muistojasi et voi muistaa väärin", vakuuttaa kirjailija Tuula-Liina Varis. Hänen vahvasti omaelämänkerralliset romaaninsa ovat saaneet kirjailijan väsymään kysymyksiin siitä, mikä kohtaa voisi pitää faktana ja mitä fiktiona.

  • "Kirjallisuus on virtuaalihaipakkaa", ynnää kirjailija Sari Mikkonen. Kirjoja julkaistaan vuosittain miljoona, joten kirjoittamisesta pitäisi löytää tekemisen tila ja ilo ilman pelkoja.

Parhaat tarinat voi kirjoittaa itse - lähde mukaan luomaan Nettiradio Mikaelin ensimmäistä nettikirjaa: Kun jakarandat kukkivat.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Haastattelut on tehty Kirjallisuuden ja ajatusten seminaarissa Mikkelissä Suomen Nuoriso-opistossa. Ihana tarina! Niin tosi. -seminaari pidettiin 4.-6.8.2000.

© Nettiradio Mikaeli / Päivi Kapiainen-Heiskanen 2000